https://sja.sportradar.com/w/DirBG/18952428/0131/bg

 

ЦСКА отпадна от Европа след 0:1 като гост на Заря (Луганс) и 1:2 в общия резултат.

И в двата мача българският отбор не бе по-слаб от украинския съперник, а и в двата бе сериозно ощетен в ключови моменти от съдийски грешки.

Преди седмица една такава даде дузпа на Заря и от нея дойде скъпоценния за украинците гол в общия резултат.

В реванша френският рефер Амори Делеру скандално не видя или не пожела да види как защитник спря удар на Кристиан Малинов с ръка преди голлинията, а шутът влизаше в мрежата. Пет секунди по-късно изританата топка намери откъсващ се играч на домакините, а Иван Турицов го събори и получи червен картон.

Решението за това бе точно, но нямаше да има такава ситуация, ако е отсъдена дузпа. А и ЦСКА щеше да има златен шанс да открие резултата и да поведе в общия баланс.

Нататък мъката бе голяма, но българският отбор не се предаде. Евандро стреля от трудна позиция и Шевченко едва спаси.

През второто полувреме ЦСКА опитваше с 10 души, като не бе далеч от това да вкара ключовия гол. Домакините очевидно бяха "наляли гипса" и напрежението бе по-скоро в техните редици.

Удар на Малинов по диагонала едва не изненада вратаря, а тийнейджърът Митко Митков бе много близо до попадение с далечен удар в долния ъгъл.

Треньорът на ЦСКА Люпко Петрович направи странни ходове, с което не допринесе да освежи и помогнe на уморения си и затруднен с човек по-малко отбор.

Слабият за пореден мач Али Соу бе оставен на терена 90 минути, а бе сменен още в 57-ата минута Евандро, вкарал всички последни пет гола на ЦСКА в предишните мачове. Да не говорим, че на терена като първа смяна в изключително трудния момент се появи 18-годишният Митков... който не е играл от първия кръг срещу Етър преди месец, а и има общо два мача за първия тим.

Другите две смени се забавиха много, дойдоха в последните 12 минути и не промениха нищо. Вместо да се хвърли в атака, ЦСКА все повече се изтощаваше и нямаше сили.

В 88-ата минута Русин вкара на контраатака, като голът оформи и крайния резултат - 2:1 за украинците.

ЦСКА отпада от Европа, но без да бъде надигран и в двата двубоя.

Малки детайли, както и две много спорни решения в двата двубоя решиха изхода. И - което засилва съжалението за българския представител - от отбор, който в никакъв случай не е от някаква стряскаща класа, меко казано.

 

Съставите

Заря: Шевченко, Кочергин, Хомченовский, Будковский, Михайличенко, Вернидуб, Тимчук, Абу Хана, Иванисениа, Юрченко, Русин

ЦСКА: Черниаускас, Турицов, Албентоса, Томаш, Занев, Жеферсон (Фабрини), Малинов (Уот), Бикел, Тиаго, Евандро (Митков), Соу