От Българския футболен съюз показаха новите екипи на националния отбор, които са посветени на 100-годишнината на централата.

В мачовете срещу Литва и Сърбия футболистите на България за пръв път ще представят специално изработени за повода фланелки, гащета и чорапи, които ще бъдат пуснати в продажба и в търговската мрежа на БФС.

За пръв път в модерната си история националните отбори на България ще имат три различни екипа, като в двубоите си срещу Литва и Сърбия от квалификациите за Евро 2024 ще заложат на традиционната бяла фланелка, а останалите две разновидности ще бъдат представени в следващите седмици като част от честването на годишнината от организирания футбол у нас.

Отличителен графичен елемент и в трите екипа е релефната материя и на трите фланелки, вдъхновена от Голямата базилика в Плиска, един от най-важните паметници на ранно-средновековната българска култура. Елементът присъства и в чорапите на отбора, които са както следва - червени, бели и златни.

Материята на екипите също е от най-високо качество, с гръб, който осигурява допълнително проветряване по време на мач. Гащетата пък са в модерната "баскетболна" кройка и завършек в златно. На гърба на всички фланелки е юбилейното лого на Българския футболен съюз, представено по време на церемонията "Футболист на годината" в началото на 2023-а. Всички екипи са от еко-материя, произведена на 100% от рециклирана пластмаса (13 половинлитрови пластмасови бутилки се използват за направата на една фланелка), което пък е в тон с посланието за устойчивост и отговорност към околната среда.

Междувременно пък стана ясно, че защитникът Димо Кръстев отпадна от групата на мъжкия национален отбор за предстоящите двубои от квалификациите за Евро 2024 срещу Литва и Сърбия (17 и 20 юни).

Бранителят на Фиорентина получи контузия на последната тренировка на "лъвовете", която ще му попречи да вземе участие в споменатите двубои. На този етап на негово място няма да бъде повикан друг футболист.

Кръстев е вторият футболист след Иван Турицов, който отпада за мачовете на "трикольорите" през юни.