Английският Челси може да има нов собственик около Нова година, след като най-богатият човек във Великобритания влезе в контакт с Роман Абрамович и поиска да купи клуба.

Сър Джим Ратклиф е пожелал среща с руския притежател на лондонските "сини", като най-вероятно тя ще е на яхтата на Абрамович някъде около Монте Карло.

Състоянието на 65-годишния Ратклиф е оценявано на около 21,05 милиарда лири, а основаната от него компания Ineos (топ три в света на химическата индустрия) прави годишен оборот от 80 милиарда.

Запаленият по ветроходството и ските милиардер е притежател на сезонен билет за мачовете на Челси вече повече от десетилетие, а къщата му е на около километър от стадиона на клуба в Западен Лондон.

Куриозно, Ратклиф е привърженик на Манчестър Юнайтед от дете, но ... "откакто живея в Лондон моят отбор е Челси", както сам обяснява новата си страст.

Сър Ратклиф е готов да плати 2 милиарда лири на Абрамович, който иска да се оттегли от Челси след 15 години.

През 2003-а руският олигарх купи клуба за 140 милиона лири и го превърна в голям фактор в европейския футбол със спечелването на четири титли на Англия, както и трофея в Шампионската лига през този период.