Поне 12 са жертвите след кошмарни сцени на Националния стадион в столицата на Ел Салвадор - Сан Салвадор, тази сутрин българско време.

Хиляди се събраха на арената за едно от дербитата на местния футбол между столичния Алианца и Фас от град Санта Ана.

Но при вече пълни сектори, затворени врати и стартирал двубой, големи групи от фенове опитаха да нахлуят, събарайки прегражденията и притискайки хората отпред към оградите.

При инцидентите стотици бяха съборени и стъпкани от тълпата, като ранените са поне 500. Жертвите са 12 по последните информации на местните власти, като се уточнява, че сред тях няма деца. Но има две жени.

Снимка: AP/БТА

Пак тези информации сочат, че 90 души са останали в болница, след като са получили медицинска помощ и тяхното състояние е по-тежко. Останалите са по домовете си.

Президентът на страната Наиб Букеле излезе със специално телевизионно обръщение към нацията, наричайки случилото се "непростимо и нечувано за Ел Салвадор".

Играчи, треньори и фенове заедно изнасяха ранените от трибуната, на която се случи инцидентът.

Гледките смразяващо напомниха онези от кошмара на "Хилзбъро" през 1989-а, когато загинаха 96 фенове преди полуфинала за Купата на ФА между Ливърпул и Нотингам.

Тогава обстоятелствата бяха сходни, като полицията допусна огромни групи хора във вече пълни сектори и тези най-долу бяха смачкани на оградите.