УЕФА глоби Челси с 10 милиона евро (8.6 млн. паунда) за нарушение на финансовия феърплей, датиращи от ерата на Роман Абрамович, по-точно 2012-2019 година.

Разследването на европейската футболна централа относно финансите на клуба започна, след като новите собственици начело с Тод Боели сами съобщиха за проблемите миналото лято и съдействаха на разследващите органи.

Преди санкцията да бъде платена, от Челси излязоха с официална позиция. От клуба категорично заявиха, че са оказали пълно съдействие на УЕФА и са се разбрали за фиксирано плащане от 10 милиона евро.

"Искаме да благодарим официално на УЕФА за разглеждането на този въпрос. Челси цени много връзката си с УЕФА и очаква с нетърпение да надгради тази връзка през идните години", завършва позицията на лондончани.

Ето какво още написаха от Челси:

Групата собственици на ФК Челси завърши закупуването на клуба на 30 май 2022 г. По време на задълбочен процес на проверка преди приключване на покупката групата собственици разбра за потенциално непълни финансови отчети относно исторически транзакции по време на предишната собственост на клуба. Веднага след приключването на покупката Челси сам докладва тези въпроси на УЕФА.

Челси оказа пълно съдействие на УЕФА при разследването на тези въпроси и след анализ от органа за финансов контрол на УЕФА, клубът сключи споразумение с УЕФА. Съгласно това споразумение клубът трябва да плати финансова вноска от 10 милиона евро на УЕФА като фиксирано плащане.

В съответствие с основните принципи на групата собственици на клуба за пълно съответствие и прозрачност с нейните регулатори, ние сме благодарни, че този случай приключи чрез проактивно разкриване на информация на УЕФА и споразумение, което напълно разрешава докладваните въпроси".