Френски журналист заведе дело срещу камерунската футболна федерация, чиято репутация напоследък все повече трупа "черни точки" в очите на световната общественост.

След като по време на Мондиала в Катар президентът на централата и легендарен нападател от миналото Самуел Ето`о нападна и удари фен пред един от стадионите, сега идва скандал с издудване, заплахи и други истории, повече типични за криминален роман, а не за футбол.

Разследващият репортер Ромен Молина обясни, че причина за заведеното дело е лъжа, публикувана на сайта на федерацията на Камерун.

Там се е появила информация, че той е изнудвал хората от футболното ръководство на африканската страна, като е поискал да му бъдат платени 25 000 евро, за да не публикува скандални разкрития за тях.

"Единственият случай, в който съм говорил с Ето`о бе през март тази година - разказа пред BBC журналистът. - Разказах му за серия случаи с педофилия и други сексуални престъпления, които се случват в академии за млади таланти в страната му.

Някой друг му е пращал съобщения и го е изнудвал, като това лесно може да се провери, той има телефонния ми номер.

А изявлението на сайта на федерацията е скандално, защото те добре знаят, че аз не съм изнудвал никого.

Всъщност самият аз чух заплахи през тези месеци заради разследванията си в страната, затова и нямам избор, освен да заведа съдебни действия срещу тях."