Националният селекционер Ясен Петров даде първо голямо интервю след избирането му на поста.

Той говори в сутрешния блок на btv и обяви намеренията си за предстоящите квалификации. В края на март стартираме по пътя към Мондиал 2022 с мачове срещу Италия, Швейцария и Северна Ирландия.

"Адреналинът много ми липсваше през последната година, в която не работих - призна Петров. - Той е част от професията. Наясно съм с какво се захващам. Не се притеснявам. Във футбола всичко зависи от резултатите, като няма резултати аз ще застана отпред и ще си поема моято отговорност.

Надявам се тези, които извикам, да са мъже, да покажат самочувствие и манталитет. На първо място трябва да има дисциплина. Времето е малко, след първото събиране имаме пет дни лагер, после играем 3 квалификации за 6 дни.

На нас като щаб ще ни се наложи да пътуваме много из България, както и в чужбина. Ще гледаме много мачове, а всеки, който "ми бърка в окото", ще има шанс. Надявам се да бъда затруднен в избора си. Наясно сме със състоянието на повечето играчи. Ще пътуваме до италия, там играят български футболисти, ще разговаряме с тях.

Реално нямаме футболист, който да играе в много елитен отбор. Но, ето - Валентин Антов сега направи трансфер, дай Боже да започне да играе там."

Петров отиде и малко встрани от основната тема, за да даде своето мнение за състоянието на играта у нас:

"Аз съм от Пловдив, учил съм в спортно учиище. Изкарваше във всеки набор много играчи, а сега няма такова. Времето е различно, няма я улицата...

Ние играехме по 8 часа и след тренировките, в училище, на улицата пред дома. Сега там, където играехме, има блокове.

Освен това - в България сме колко, 7 милиона? Всички са специалисти, играят на видеоиграта ФИФА и мислят, че това е да водиш отбор."

И все пак - каква е стратегията на новия селекционер да успее там, където се провалиха немалко негови предшественици. България не се е класирала на голямо първенство от Евро 2004.

"Човек трябва да има мечти...

Да мотивирам футболистите е едно от нещата, които смятам, че умея да правя. Те трябва да разберат, че да носиш тази фланелка е отговорност. За мен също, за мен това не е само работа. Вярвам, че имаме играчи, с които можем да свършим работа. Трябва да са умни и мотивирани.

Влизаме в храма, прекръстваме се (прави го наистина в студиото - б.р.), надяваме се да накараме хората да се усмихват."

В заключение Петров говори и по темата Ивелин Попов, като призна - разговори с отказалия се капитан е имало.

Той се възстановява от тежка контузия, а когато се завърне на терена, комуникацията ще продължи.