Унион от Берлин - един скромен тим за мащабите на германския футбол, е начело в класирането в Бундеслигата след 9 изиграни кръга. Разбира се, за мегасензации още е рано да се говори, но след 1:0 в Щутгарт, извоювано с късен гол на Паул Джекел, вече темата се подема в немските медии: Докъде може да стигне този тим.

Припомняме, че в началото на века го наричаха "българският Унион", когато Георги Василев го изведе от трета лига до финал за Купата на Германия. Тогава в състава играеха Костадин Видолов, Христо Коилов, Емил Кременлиев и Адалберт Зафиров.

От онези времена този тим е особено популярен у нас, а в Берлин българският футбол е на особена почит. Няма голямо събитие на Унион, на което Василев и днес да не бъде канен.

От този клуб тръгна и прякорът му Генерала, който остава и до наши дни за един от най-титулуваните ни треньори.

Та Унион днес води в Германия с две точки пред втория Фрайбург и четири пред машината Байерн. Взел е 20 точки в 9 мача, като е вкарал 16 гола със седем различни реализатори. В същото време тимът, скромен като бюджет и претенции, играе и в групите на Лига Европа, където загуби първите си два мача, но спечели третия срещу Малмьо навън.

В следващите кръгове преди Мондиала да прекъсне клубния футбол в средата на ноември, за тима от "Старото лесничейство", както се зове стадионът на Унион, идват тежки изпитания - домакинства на двете Борусии, гостувания на Леверкузен и втория в класирането Фрайбург, както и три срещи в Европа.

Ако след тях, при паузата за световното първенство, той още е в позиции, подобни на настоящата, може да се открива темата за сензация.

Дори класиране в четворката и място в Шампионската лига ще е такава за един клуб, който е далеч, далеч от мащабите на Байерн, Дортмунд, Леверкузен, Айнтрахт и още куп имена от Бундеслигата.