Решението УЕФА да върне в международните футболни състезания Русия, макар и това да важи само за юношеските отбори, очаквано предизвика бурна реакция.

А първи срещу това се обявиха в Англия. От местната футболна федерация бяха категорични, че няма да играят мачове срещу Русия на никакво ниво.

"Ние не подкрепяме позиция за връщането на руските национални отбори в календара и състезанията на УЕФА, без значение за какво става дума. Нашата позиция остава непроменена. Отборите на Англия няма да играят срещу отбори от Русия", се казва в изявлението на ФА.

Вчера по време на заседание на Изпълкома на УЕФА беше взето решение да бъдат пуснати на терена юношески национални отбори на Русия, но до 17-годишна възраст. Тези отбори трябва да бъдат без национален флаг, без изпълнение на националния химн на страната и да не провеждат домакинските си мачове на своя територия.

За момента обаче няма яснота къде точно е допусната Русия, защото за квалификациите за Европейското първенство за юноши до 17 години през 2024 година жребият отдавна е изтеглен и Русия в него не присъства. Финалната фаза ще се проведе от 20 май до 5 юни 2024 година в Кипър.

Същата е ситуацията и с Европейското първенство по футбол за девойки до 17 години, което догодина ще се разиграе в Швеция между 5 май и 18 май. Жребият за квалификациите тук също беше изтеглен, Русия не присъства, а мачовете започват през октомври.

Така за руските юношески и девически национални отбори до 17 години остава вариант поне до 2024 година да играят единствено приятелски мачове на неутрален терен и без знаме на екипировката.

УЕФА вече уточни, че клубните и националните отбори на Русия за мъже, жени и младежи няма да бъдат допуснати отново на международната сцена, докато не приключи войната срещу Украйна.