"Знам, знам - тук трябваше да са "Манчестър Сити" и "Барселона"... Но не са. Ето заради това футболът е велик, всичко е възможно".

Каза го Юрген Клоп, мениджърът на "Ливърпул", денонощие преди неговият отбор да приеме "Рома" в първи полуфинал от Шампионската лига.

Мачът е довечера от 21,45 часа.

Английският тим елиминира фаворита "Сити" с общ резултат 5:1, а италианският сензационно взе скалпа на "Барселона" след 1:4 и 3:0.

Това са два отбора, които днес трябваше да седнат пред телевизорите и да гледат полуфинала там. Никой не даваше големи шансове на "Рома", докато "Ливърпул" все пак бе отчитан като фактор срещу "Сити", но категорично като аутсайдер.

Но... Това е футболът.

Стадионът е готов да десетия полуфинал в турнира на шампионите, който "Ливърпул" достига. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Двата отбора демонстрираха огромен взаимен респект, а и признаха - който и да стигне финала от тях, ще има симпатиите на неутралните. Защото те ще искат различен победител в турнира, не обичайните заподозрени.

"Това са специални вечери, когато на "Анфийлд" дойде голям европейски мач - каза Клоп. - Атмосферата ще е фантастична и извън стадиона, и вътре. Моля феновете да няма инциденти като този с автобуса на "Сити"."

Срещу "Манчестър Сити" миналия кръг феновете чакаха двата автобуса още по улиците край стадиона. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Тогава бутилки и предмети обсипаха рейса и счупиха стъкла и огледала.

"Знаем, че "Анфийлд" е невероятно място и публиката ще е големият им коз - каза Еузебио ди Франческо, треньорът на "Рома". - Но не забравяйте, че реваншът е на "Олимпико" и нашите фенове не отстъпват...".

Embed from Getty Images

По искане на Ди Франческо и капитана Даниеле де Роси, преди тренировката в понеделник, отборът поднесе цветя на мемориала за жертвите от трагедията на стадион "Хилзбъро", който е на една от портите на "Анфийлд".

Годишнината бе на 15 април, съвсем наскоро. Уважението, което демонстрират двата полуфиналисти, е голямо.

"Анфийлд" в европейски вечери... Фантастична гледка! Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

"Ливърпул" е модел за нас като клуб - призна великият Франческо Тоти, днес директор на "Рома". - Те са в сходна на нашата среда във вътрешното си първенство, конкурират се с по-мощни финансово клубове, но успяват да запазват статута си.".

Историята на двата клуба е свързана от незабравим финал в Купата на шампионите от 1984-а, спечелен с с дузпи от "Ливърпул".

След него официалните срещи са четири, като отборите играха в елиминациите на Купата на УЕФА (2:1 общ резултат за англичаните) и в групите на Шампионската лига (0:0 и 2:0 за "Ливърпул"). "Рома" има една победа над този съперник и тя е на "Анфийлд" - 1:0 през 2001 г.

Това ще са два мача, в които футболът може само да спечели. За победителя, който и да е той измежду римляните и мърсисайдци, достигането до финал този сезон ще е невероятен успех. И неочакван.

Ди Франческо работи в първата си година в "Рома", гради нов отбор и се бори здраво за място в четворката в Серия "А", което да даде квота за Шампионската лига. Клоп е във втория си пълен сезон в "Ливърпул" и прогресът е виден - тимът е трети, но още не готов за атака на титлата.

Два отписани отбора още преди четвъртфиналите. А един от тях ще е на финал.

Първо действие - днес от 21,45 часа.

Не го пропускайте, ще си струва.

Реваншът бе напрегнат, но "Ливърпул" пак го спечели - 2:1 като гост, за да прекрачи на полуфинал. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

"Рома" по същото време се разправяше с "Барселона". Костас Манолас вкара гола на триумфа. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Радостта в Рим бе огромна - велика вечер за клуба след 3:0! Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images