Евертън официално оспорва наказанието от Премиър лийг, заради което се прости с 10 точки от актива си. Причината за санкцията на "карамелите" е нарушаване на финансовите правила в английския футбол.

Независима комисия реши да се стигне до това развитие на нещата, като това е и най-голямото подобно наказание от създаването на Висшата лига насам.

Клубът от Ливърпул призна за нарушението си, но също така в позиция се добавя, че "сините" са "шокирани и разочаровани" от това колко сериозна санкция са принудени да понесат. От Евертън не са доволни, че заради нарушаване на финансовия феърплей са санкционирани от спортна гледна точка, а не с парично наказание.

След отнемането на въпросните 10 точки тимът се срина от четиринадесето до деветнадесето място в класирането, но все още има прекалено много мачове до края на сезона и съдбата на "карамелите" е далеч от предрешена.

Евертън получи подкрепа и от местната власт, след като редица политици се обявиха срещу наказанието, включително и Стив Родъръм, който е кмет на града.