Световната футболна централа ФИФА официално изхвърли руския национален тим и клубните отбори на страната от всички състезания.

Това означава, че Русия няма да бъде част от баражите за класиране на Световното първенство в Катар в края на март.

Според жребия Сборная трябваше да посрещне Полша, а при победа да посрещне един измежду Чехия и Швеция в решителна битка за Мондиала. Преди два дни трите съперника на руснаците излязоха с обща позиция, че не желаят да играят срещу този национален отбор.

Естествено, че причината за това действие е нахлуването на руската армия в Украйна, като подобно решение бе очаквано, но ФИФА така и не го взе вчера.

Последното решение на ФИФА бе, че отнема правото на домакинство, флага, химна и герба на руския национален тим, но не и правото му на участие в международни състезания.

Може би влияние е оказал призивът на МОК да бъдат изхвърлени всички руски и беларуски атлети от абсолютно всички международни състезания, което се отнасяше и за футбола.

Към решението на ФИФА се присъедини и Европейската футболна централа УЕФА.

На този етап това засяга само Спартак (Москва), който е единственият останал руски тим в европейските турнири. Моксвочани трябваше да игарят срещу РБ Лайпциг в осминафиналите на Лига Европа, но немците ще продължат автоматично напред.

Наказаниет вече ще засегне целия руски футбол, ако то остане до следващия сезон в международните турнири.

В същото време Изпълнителният комитет на Евролигата реши да изхвърли трите руски участника в надпреварата, а повече вижте на MAXSport.live.