Международният скандал, който в БФС забъркаха, гръмна с пълна сила.

Община Пловдив отказа да предостави стадион "Христо Ботев" за европейската квалификация между България и Унгария. Причината е, че около и на съоръжението текат строителни дейности, а с очаквания протест на фенове ситуацията може да се превърне в крайно опасна.

"В писмо до Българския футболен съюз Община Пловдив препотвърждава днес решението си от петък, а именно - няма възможност да предостави на БФС за ползване стадион "Христо Ботев" в периода 14-16.11.2023 г.

В свое становище от днес Илиян Филипов, представляващ ДЗЗД "Колежа", съобщава, че сроковете за прекратяване на строителните дейности, демобилизация и привеждане на строителната площадка във вид, в който тя няма да застрашава живота и здравето на гражданите, е прекалено кратък и няма как това да се случи за посочените дати.

Към днешна дата ДЗЗД "Колежа" извършва СМР на сектори "Б" и "Г" и прилежащите им паркинги, които са планирани предварително и са част от процес, който не може да бъде прекъснат за толкова кратък срок. Предвидените СМР се извършват с тежка техника, уточняват от фирмата-изпълнител.

"Всички дейности са планирани предварително и съобразени единствено с програмата на ФК "Ботев" Пловдив и тяхното изпълнение няма как технологично и в посочения срок да бъдат прекъснати и в допълнение да бъде обезопасена строителната площадка и прилежащите зони", се казва в становището на ДЗЗД "Колежа".

Предвид всичко изложено и воден единствено от грижата за живота и здравето на гражданите, кметът на Пловдив Костадин Димитров препотвърди решението, че стадион "Христо Ботев" не може да бъде използван от БФС в периода 14-16 ноември 2023 г", информират от Община Пловдив.

Решението на практика е огромен автогол за БФС, където нямат вече опция за реакция или смяна на стадиона. До края на деня президентът на централата Борислав Михайлов ще изпрати писмо до УЕФА, че двубой няма да има. А последствията от това ще са повече от мащабни.

По информация на Dir.bg, освен служебната загуба с 0:3, ще има още куп санкции.

Със сигурност - глоба от над 100 хиляди евро за БФС и наказание от поне два мача без домакинство. Много вероятно е националният отбор на България да бъде изхвърлен от следващите квалификации - тези за Мондиал 2026.

Малко вероятно, но все пак като опция според правилника на УЕФА - клубните ни отбори също могат да бъдат изхвърлени от евротурнирите за една година.

Или ако трябва да се обобщи - българският футбол достигна историческо дъно не само на терена, но и извън него.

И остава единствено големият въпрос - кой ще понесе отговорност за това?

Булфото