За първи път в историята на Шотландия футболен съдия открито призна, че е гей. 32-годишният Крейг Напиер разкри публично различната си сексуална ориентация.

"Направих го, за да покажа, че няма нищо страшно. Аз съм приел себе си и по този начин искам да дам увереност на други футболисти и съдии, които се прикриват от срам. Не е е страшно да бъдеш себе си. Време е да премахнем стигмата и омразата. Всички сме хора, които са обединени от любовта към футбола. Трябва да изкореним хомофобията, която за жалост е често явление по стадионите. Започвам важна борба с това ужасно явление. Винаги съм бил различен. Преди нямах смелостта да се разкрия, но в последните години стана много по-лесно. Светът се променя. Сега се чувствам много по-добре", каза той.

През последните години нормите се променят и все по-прието става да си различен. В Цар Футбол нещата не стоят така. Футболисти,които придобиват смелост да разкрият публично различието си са малко.

Всичко започва в началото на 90-те, когато Джъстин Фашану признава, че е гей. През 2014 година Томаш Хитцлспергер признава, че има различна сексуална ориентация, само преди месец той беше последван от Джейк Даниелс, който играе за Блекпул.

Феновете в Шотландия често биват хванати да използват хомофобски обиди по време на мачове.