Дербито за Суперкупата на Турция не се изигра в петък вечер, след като грандовете Галатасарай и Фенербахче отказаха да излязат на терена в Рияд, Саудитска Арабия.

Мачът трябваше да е заключителното шоу за една трудна година в турския футбол, в която се случи какво ли не на терена - бой на съдии, изваждане на отбори...

Да не забравяме и последствията от земетресенията в страната през февруари, разрушили стадиони и отнели живота на футболисти и треньори сред хилядите загинали турски граждани.

Но вместо шоу за десерт на 2023-а в Саудитска Арабия, роди се нов скандал - огромен, при това политически.

Домакините на мача отказаха искането на двата клуба за пускане на стадиона на турския химн преди началото, както и за изнасянето на десетки портрети на Кемал Ататюрк на терена.

Отборите също така искаха да излязат с еднакви тениски, на които е ликът на Бащата на модерна Турция. Но и това бе отказано от организаторите.

Снимка: AP/БТА

Галатасарай и Фенербахче, както и човек от турската Суперлига, са поискали също така транспарант със слогана "Мир у дома, мир по света" - който е един от известните цитати на Ататюрк, да бъде изнесен от капитаните на игрището преди мача. Той е бил подготвен и е чакал в съблекалните на стадиона, но не бе позволено да бъде показан.

Тимовете пристигнаха на арената "Ал Авал" в 16 ч местно време, а мачът трябваше да започне в 17:45 ч. На трибуните вече имаше няколко хиляди фенове, а се очакваше всяко място да бъде запълнено.

В 19:00 ч обаче стана ясно официално, че мач няма да има, а в този момент хората бяха започнали да се разотиват. Това стана още около 17:30 ч, след като се видя, че загрявка няма. И се чу, че играчите изобщо не са се преоблекли във вътрешността на стадиона.

"Нямахме търпение да станем домакини този мач, но в унисон със световните футболни закони и разпоредби. А те гласят, че политиката няма място на терена и около него", обявиха организаторите.

Клубовете имаха нощна среща с президента на футболната лига на Турция Мехмет Бюкешъ, който обяви:

"Срещата е отложена, не отменена. Разговорите ни с домакините ще продължат, но и ние, и клубовете, решихме да не излизаме на терена, докато условията ни не бъдат приети."

Възможно е да се намери решение за изиграването на срещата днес или утре, но не и при исканията на Галатасарай и Фенербахче, които категорично са отхвърляни от саудитските домакини.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА