Армения продължава да изумява в световните квалификации и след велик обрат срещу Румъния с 3:2 продължава с пълен актив да мечтае за Мондиала в Катар догодина. Фантастичният мач в Ереван се игра пред пълните трибуни на националния стадион, след като в страната няма ограничение за посещение на спортни събития.

Така в гореща атмосфера, арменците тръгнаха да добавят към спечелените вече в предишните 7 дни цели 6 точки с победи над Исландия (2:0) и Лихтенщайн (1:0). Румънците обаче имаха да наваксват.

Те стартираха с 3:2 над Северна Македония, след което загубиха с 0:1 от Германия в група J.

Цели 55 минути нищо не предвещаваше, че ще имаме зрелище и драма, голове нямаше, а положенията се брояха на пръсти. В 56-ата обаче Едуард Спертсян откри за домакините след рикошет в защитник на Румъния и даде начало на фантастичен завършек на двубоя.

Гостите се хвърлиха в атаки и с два гола на Александру Чикалдау от Университатя Крайова обърнаха развоя на мача до 72-рата минута. И при двете попадения също имаше щастливи рикошети, което направи драмата още по-голяма.

12 минути преди края звездата на румънците Джордже Пушкаш получи втори жълт картон и остави отбора с 10 играчи, а арменците усетиха, че не всичко е загубено.

В 86-ата минута капитанът Вараздат Аронян изравни.

Бранителят напусна футбола, за да отиде доброволец в армията и да се бие за страната си миналата есен, когато гореше с реални бойни действия конфликта с Азербайджан около спорната област Нагорни Карабах. Сега Аронян отново играе - в казахстанския Астана от месец, а в националния стана герой с попадението за 2:2.

В последните секунди от дузпа Тигран Барсехян донесе победата и хвърли в еуфория стадиона. Армения е с девет точки от девет възможни!

По-късно тази вечер Германия приема Северна Македония при очакван успех на Бундестима, групата ще изглежда изключително любопитно. Германия и Армения ще са с по 9 точки и ще имат аванс от цели 6 пред македонците и румънците. Ето това е сценарий, който не бе очакван в тази група.

Арменците никога не са се класирали на световно или европейско първенство.