Уикендите в българския футбол си приличат.

За самата игра се говори малко, като едва ли без помощта на интернет можете да ни отговорите на светкавичен въпрос тип "кой вкара победния гол за Славия срещу ЦСКА?". Как да помниш гола в такъв мач?

Хората говорят за съдията Волен Чинков, който от Волен стана Своеволен, категорично зачерквайки всичко, което се знае за футболните правила.

Накратко - ЦСКА искаше четири или пет пъти дузпа.

Да кажем, че два пъти това бе пресилено. Имаше обаче поне два случая, в които и Венци Стефанов, ще-не ще, да беше дал тая дузпа. Но не и Чинков.

Принципен, непоклатим като таен агент, заловен зад вражеската линия, реферът отказваше да се пречупи. Може би и в мъглата на София не видя добре някои ситуации... Човешко е.

Седмица по-рано той бе също така стоманено непоклатим, когато трябваше поне веднъж да даде дузпа срещу Лудогорец в Пловдив (а според Локо си бяха направо две).

И тогава не даде, човекът. Еднакъв аршин, ще кажете.

Лудогорец и ЦСКА са конкуренти за титлата. До неделя разликата бе три точки, сега стана 6.

Съвпадения във футбола стават. Когато говорим за български футбол обаче, малко ни е трудно да повярваме в намесата на случайността.

На 24 ноември Чинков свири на лидера, той бие с 1:0, а след мача бившият съдия Атанас Узунов, днес в Локо (Пд), роптае срещу рефера за очевидна помощ към Лудогорец.

На 2 декември класически порязва преследвача ЦСКА, който пада с 0:1 и точките от три стават шест. Разбира се, принципно, на теория, хипотетично... съвпадения в живота са възможни всякакви.

Да се върнем година назад.

На 29 октомври 2017 г. Чинков ръководи дербито Лудогорец - Левски (2:0), което минава сравнително безаварийно от негова гледна точка. Гостите имат претенции, разбира се... Но - три точки, по-добрият отбор побеждава и всичко е точно. Без много шум.

Разликата на върха е пет точки тогава.

На 5 ноември обаче ЦСКА (с 10 души след спорен червен картон на Каранга) бие в Разград с 2:1 и авансът на Лудогорец е 2 т.

Кръг по-късно, на 18 ноември, ЦСКА приема Ботев и при победа излиза на върха. Съдия е - да, точно той. Волен Чинков.

Свири в полза на Ботев една от най-странните дузпи, виждани по терените у нас, гостите повеждат, домакините все пак се добират до точка. И след мача на Лудогорец дни по-късно, авансът на шампиона отново е надежден (4 т.).

И за капак, пак Чинков свири първия пролетен мач на лидера за 2018-а, у дома срещу Септември. 0:0 в добавеното време, смехотворна дузпа (след която е наказан за неопределено време), 1:0 - нови 3 т. за водача. Ако той загуби две в този ден, ЦСКА отново ще е пред него в класирането, защото авансът е само 2 точки.

Та така за съвпаденията. И за Ордена на свирките - организацията, която създава най-много заглавия у нас и предизвиква най-много футболни разговори и коментари.

А когато съдиите са тема №1, ясно какъв ти е футболът.