Не, не е шега - Карибският басейн извади (почти) цял отбор на четвъртфиналите на Световното първенство по футбол. Естествено, такъв национален тим няма, а става въпрос за момчета с т. нар. креолска кръв на Мондиал 2022.

Само вратар липсва в състава, но предвид повсеместната практика няма проблем да бъде натурализиран филипинецът по кръв Алфонс Ареола, резерва на Франция.

Нататък се редят куп респектиращи имена.

Тройката в защита започва от Юрьон Тимбер (Нидерландия) с майка от Аруба и баща от Кюрасао. За стълб в отбраната се разполага Рафаел Варан (Франция), чиято майка е от Мартиника. До него от немай-къде се нарежда левият бек Тейлър Маласия (Нидерландия) с баща от Кюрасао.

Десен халфбек застава Дензъл Дъмфрис (също Нидерландия) с татко от Аруба (на основната снимка - той и Рахийм Стърлинг). Вляво се мести да шета по тъчлинията Кайл Уокър (Англия) с баща от Ямайка.

Embed from Getty Images

Карибите нещо не раждат качествени вътрешни халфове. Затова зад двамата нападатели леко се преквалифицират трима атакуващи футболисти, които са играли по-назад по терена в кариерата си.

Вдясно действа Кингсли Коман (Франция), който е 100 процента от Гваделупа по кръв. Тежкият пост на десетка поема Маркъс Рашфорд (Англия), момче от Сейнт Китс по произход.

Вляво се намества Рахййм Стърлинг (Англия), който си е от Ямайка.

Напред е орисан да вилнее Маркъс Тюрам (Франция), чийто далеч по-славен баща Лилиан Тюрам е от Гваделупа. До синчето е призван да мачка Калъм Уилсън (Англия) с баща и майка от Ямайка.

Embed from Getty Images

Стават общо 11, понеже Тимбер "принадлежи" на два острова.

Виждате достатъчно сериозни футболисти, повечето от които ще видим и в четвъртфиналните мачове. Сега, по принцип регионът включва и крайбрежието на Карибско море.

Но континенталните територии са изключени от състава, защото със Суринам отбор много лесно се прави. От Рууд Гулит и Франк Рийкард през Върджил ван Дайк до Стивън Бергвайн и Шави Симонс. Иначе - да, и те са от креолски проиход. Впрочем, и сега сред десетте има трима с един родител от Суринам, но другият е от островите.

Кое е най-впечатляващото?

Сред тези кариски звезди личат двама с корен от островчето Аруба. То е под холандска опека и има територия от 180 кв. км, а населението е 107 000 души. Също с двама свои се гордее Кюрасао (пак с холандско управление) - 444 кв. км площ и 190 000 жители.

Още двама са с произход от Гваделупа (френски департамент), малко по-голям остров, разположен върху 1628 км. км и с население от 396 00. Футболист на четвъртфиналите има и Мартиника (отново френско владение) с територия от 1128 кв. км и 369 000 жители. Най-малко народ живее на родния остров на Рашфорд, като цялата независима държавица се казва Сейнт Китс и Невис с площ от 261 кв. км и 47 500 души по стровите.

Embed from Getty Images

На фона на дребосъците е нормално Ямайка да изглежда великан и вади трима "свои национали", останали още да играят в Катар. Островът на Юсейн Болт заема 10 991 кв. км, а там живеят 2,8 млн. човека.

Колкото и да събирам и смятаме, общо изброените острови обемат около 1/7 от територията на България и имат под 2/3 от нашето население.

Обаче Карибите вадят футболисти от Манчестър Юнайтед и Сити, Байерн, Челси, Аякс...

Щафетата на Ямайка (мъже и жени) е от най-ярките аргументи за природните дадености на креолите. За радост талантите личат и във футбола. И както е тръгнало, ще има кариби е на полуфиналите.

За чест на Англия, Франция и Холандия е необходимо уточнение - всички изброени играчи са изградени в техните школи. И само Стърлинг не е роден в своята футболна родина.

Което не пречи на островчето Сейнт Китс да ходят с фланелки на Рашфорд и да припадат при неговите голове в Катар.