Най-авторитетното футболно списание на планетата - "FourFourTwo", нареди след дълги години на чакане своите топ 100 в историята на футбола. Класацията е направена от експерти на изданието, но и след анкетиране на неговите читатели и абонати по целия свят, продължило с месеци.

В стотицата, която може да се счита за изключително престижна като избор, влиза и един българин. Христо Стоичков е нареден на 89-о място, като компанията около него е само от легендарни имена, пренесли славата на най-любимата игра на планетата през повече от век.

Великият №8 на България за пореден път чува такова признание - той бе посочен сред 125-те най-велики в историята, определени от ФИФА преди 15 години. Това бе официална класация на световната централа.

Разбира се, Камата е и в отбраната компания на съвсем не многото футболисти, прегръщали "Златна топка". Печелил е и "Златен онз" на ФИФА за №1 на света, европейската клубна титла с Барселона, голмайсторския приз на Мондиал - все неща, с които е единствен и недостижим у нас.

Снимка: Getty Images

Стотицата се оглавява за първи път (а класацията се прави за трети в новия век, през около 7 години) от Лионел Меси - той е посочен като най-велик за всички времена. След него остава Диего Марадона, трети е Кристиано Роналдо, а четвърти - Краля на футбола, Пеле.

Топ 10 се допълна от Зинедин Зидан, Йохан Кройф, Джордж Бест, Франц Бекенбауер, Ференц Пушкаш и още един Роналдо - оригиналния, наричан Феномена.

Христо е №89, а зад него остават имена като Марио Кемпес, Георге Хаджи, Джордж Уеа и Луиш Фиго, които допълват стотицата.

"Изключителен нападател, великолепен със своята непредвидимост - пише изданието в представянето на Стоичков в стотицата. - Той бе основен играч в дриймтима на Кройф през 90-те години на миналия век, постигнал всичко.

Импровизатор, интуитивен, с горещ темперамент, можем да разберем защо Кройф избра точно него да води атаката. Директен в дрибъла, стрелящ от всякакви позиции, притежаващ изключителен старт и демараж на ръба на засадата.

Стоичков избираше най-голямата сцена за най-силните си представяния, както направи с националния си отбор през 1994-а, когато българите побъркаха феновете по света с рейда си до полуфинал на Мондиала. Вкара шест гола, стана голмайстор на първенството и малко не достигна да сътвори нещо, което щеше да е подвиг.

Незабравими остават мачовете му до Ромарио в атаката на Барса. Двамата бяха удоволствие за окото, вкараха 54 гола заедно в един сезон, но за съжаление този дует не просъществува дълго."

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg