Двойка големи панди, които са подарък от Китай, пристигнаха в Катар по случай предстоящото световно първенство по футбол.

Арабската страна ще приеме Мондиал 2022 следващия месец, като очаква около 1.2 милиона посетители заради най-значимото спортно събитие за годината.

Джин Джин е 4-годишен мъжки, който е получил арабското име Сухаил, докато Си Хай е 3-годишна женска, която ще бъде прекръстена на Турея.

Пандите ще бъдат настанени в специално подготвено място, която копира гъстите гори на китайската планинска провинция Съчуан. Всяка седмица те ще получават специална доставка от 800 килограма прсен бамбук, за да могат да се хранят.

Директорът на организация за опазване на дивата природа "Уабра" Тим Баутс заяви, че освен да осигурява идеалния климат за пандите, мястото, на което те ще живеят, ще ги предпазва от стресиращи шумове. Но същевременно ще им позволява общуване с посетителите.

Големите панди остават сред най-застрашените видове в света. НА свобода живеят около 1800 екземпляра, а други 500 са в зоологически градини или резервати, най-вече в Съчуан.