Два дни преди 88-ия си рожден ден, легендарният хърватски треньор Мирослав Блажевич изгуби битката с рака.

Той бе диагностициран с рак на простата още през 2011-а, като на два пъти успяваше да влезе в ремисия, но в третия случай състоянието му се влоши, а болестта обхвана и други органи в тялото му.

Блажевич, който е бивш треньор на президент на Динамо (Загреб) от края на 80-те и началото на 90-те, става селекционер на Хърватия преди първите официални мачове в независимата история на страната.

Той успя ва да класира "ватрените" за първия им голям форум - Евро 1996, а две години по-късно праща страната и на Мондиал 1998, където достига до полуфиналите. Именно третото място от Мондиала във Франция отрежда на Блажевич легендарен статут не само във футболната, но и в цялата история на Хърватия.

Неговата кариера продължава начло на тимове от Хърватия и Босна, сред които трети престой в Динамо, както и в големия враг Хайдук, а освен на родината си, той работи като национален селекционер и на Иран и Босна, но без особен успех.

Последната му работа като треньор бе в тима на Задар през 2014-а. В последното си интервю пък Блажевич описа тежкото си състояние със следните думи:

"Толкова съм болен, толкова ми е трудно. Тази проклета болест ме занимаваше навсякъде. Боря се, страдам. Страшно ме боли. Краката не ме държа, отивам на инфузия. Положението е тежко, честно казано. Много, много трудно. Ракът се разпространи във всичките ми кости и в най-лошото и опасно място - черния дроб. И той унищожава всичко бавно и сигурно."