Вратарят на Полша Войчех Шчесни със сигурност е един от героите на Мондиала дотук. Човекът спаси 2 дузпи (срещу Саудитска Арабия и Аржентина), както и над 20 точни удара във вратата му в трите мача на отбора.

Именно стражът е с най-голяма заслуга поляците все пак да се класират на осминафинал "през иглени уши".

Оказва се, че преди да спаси удара на Лео Меси в сряда при 0:2 от Аржентина, Войчех си е говорил с легендарната десетка.

"Отидох при него и си казахме няколко думи, докато чакахме реферът да прегледа ситуацията на монитора на ВАР - разкри Шчесни. - Обзаложих се с Лео на 100 евро, че няма да има дузпа. Не виждах как ще я свирят.

Той каза - не, не - ще има дузпа! Загубих баса, но не мисля да му плащам парите. Хайде, стига - това е Лео Меси, едва ли ще си търси стоте евро!"

Решението дойде за удар с юмрук от самия Войчех в лицето на Лео, или поне - така видяха ситуацията реферите. Доста спорно, защото Меси вече бе отправил удара си с глава далеч от целта.

Шчесни се пошегува и с това, че няколко негови съотборници му казвали къде десетката ще прати топката от 11 метра.

Роберт Левандовски му сочел ъгъла вляво ниско, Камил Глик - вдясно, пак ниско долу...

"Не можех да се хвърля едновременно и на двете страни - смееше се след мача вратарят. - Просто избрах тази посока, която предварително бях си намислил.

А и Меси винаги сменя ъгъла, гледах къде би срещу Саудитска Арабия, вдясно на вратаря. Сега полетях вляво и топката дойде там."