Европейското първенство по футбол достигна до финалната си седмица, като в надпреварата останаха само четирите най-заслужили отбора, които ще ни подарят две страхотни дербита в следващите дни.

На 9 юли в Монхен един срещу друг се изправят Испания и Франция, а ден по-късно в Дортмунд е двубоят Нидерландия - Англия. 

9 юли 22:00: Испания - Франция по NOVA и Diema Sport 3

10 юли 22:00 Нидерландия - Англия по БНТ 1 и БНТ 3

Може би мнозина не са очаквали точно тези четири тима на полуфинал. Може би също така някой ще сметне, че не точно тези четири отбора за заслужавали мястото си тук, но фактът, че всичките полуфиналисти бяха сред шестте най-очаквани шампиона преди турнира.

Англия и Франция бяха фаворит №1 и №2. Испанците бяха четвърти в прогнозите, непосредствено зад остранения от тях домакин Германия, пети бяха отпадналите след дузпи португалци, а Нидерландия бе на шестото място, непосредствено пред Белгия и Италия.

С оглед факта, че четири от топ 6 фаворитите достигнаха до полуфиналите не може да кажем, че видяхме огромни сензации дотук в турнира. На Евро 2024 няма да видим сензационни полуфиналисти като Дания, Уелс, Русия, Туция и Гърция, които успяха да достигнат до финалната четворка в последните 20 години.

Снимка: Getty Images

Разбира се, всички тези прогнози бяха преди турнира, като с всеки следващ етап те претърпяваха промяна, а към момента ситуацията е такава:

Заради страхотния си футбол вече фаворит №1 е Испания, следн от Англия, което ви подсказва какъв е очакваният от специалистите финал. Съвсем малко по-скромни шансове се дават на Франция, като възможността Нидерландия да спечели Евро 2024 са доста по-малки.

Полуфиналите на Евро 2024 имат три бивши шампиона, като само големият фаворит Англия никога не е стъпвал на европейския футболен трон.

От четирите тим титлата през този век печели само Испания, при това на два пъти. През 2008-а и 2012-а, като на миналото Европейко испанците играха полуфинал с Италия и бяха амо на едни дузпи от финала.

Към двете титли в последните 16 години, отборът на Испания е ставал европейски шампион и през 1964-а.

Снимка: AP/БТА

Испания ще има горещо съседско дерби с Франция. "Петлите" играха финал на последните две световни първенства, но спомените им на Европейско не са особено положителни в последните 24 години.

Французите играха финал на домашното си Евро 2016, загубен от Португалия, но в нито едно издание на турнира през новия век не успяваха да стигнат до финалната четворка.

Все пак в ситорически план Франция има титла от Евро 2000 и от Евро 1984-а, когато воденият от Мишел Шлатини тим побеждава именно Испания на финала.

Онзи финал е първият официален мач между Франция и Испания, които имат 36 мача срещи помежду си, а пет от тях са на голям форум.

Споменатият финал, след който двата тима правят реми 1:1 в групата на Евро 1996, в която е и България. Четири години по-късно Франция бие Испания на четврътфиналите с 2:1, а през 2006-а Зидан и компания изхвърлят испанците на осминафиналите на Мондиала.

Последната им среща на голям форум бе в шампионското за испанците Евро 2012, когато Ла Роха бие с 2:0 на четвъртфинал.

Любопитен факт е, че в три от четирите срещу между тези отбори на Европейско има победител, като този победител впоследствие се оказва и шампион.

Getty Images

В другия полуфинал Англия ще преследва не само пореден, но и общо втория си финал на Европейско в своята история, която не е съврзана с особено приятни спомени, когато става въпрос за шампионати на Стария континент.

Нидерландия от своя страна отпразнува първото си класиране на полуфинал на Европейско от 20 години, като подобно на англичаните, "лалетата" имат само един финал, но пък той бе спечелен с 2:0 над СССР и с онзи емблематичен гол на Ван Бастен.

Иначе в още четири случая нидерландците достигаха до финалната четворка, като за последно това се случи преди 20 години, когато домакинът Португалия ги победи с 2:1.

Англичани и нидерландци преследват втория си финал на Европейско, но за разлика от Франция и Испания, те нямат толкова богата история, що се отнася до срещи на големи форуми.

Три мача, но и трите бяха в груповите фази. 3:1 за "лаетата" на шампионското им Евро 1988, 4:1 за Англия в домакинското за тях Евро 1996, а между тях ма от групите на Мондиал 1990, завършил наравно 0:0.

Снимка: Getty Images