Бразилия ще посегне към място на полуфиналите на Мондиал 2018 довечера, когато излиза срещу Белгия. Селесао е фаворит на букмейкърите за титлата в Русия, а успехът на златистия отбор си има съвсем логични обяснения.

Статистиката ни говори, че Бразилия на селекционера Тите няма поражение в официален мач от три години (0:2 като гост на Чили), тоест - в 21 поредни двубоя.

С контролите балансът става 1 загуба в 30 двубоя, като 0:1 от Аржентина е единственият негативен резултат за този период. В него бразилците са допуснали само 6 гола!

Тук е тайната на този тим, разкрива Клебер Шавиер, помощникът на треньора Тите. Според него играта в отбрана при този наставник е превърната в абсолютна база на философията му.

Клебер знае какво говори, той работи в щаба на Тите от 2001 г. и е навсякъде с него в клубни отбори, а сега и в националния тим.

На Мондиал 2018 бразилците допуснаха само един гол в четири мача досега. Той дойде след корнер и го вкараха швейцарците, но останаха съмнение, че преди головия удар на Зубер е извършено нарушение срещу Миранда. Трудно е да отбележиш във вратата на селесао!

"Прилагаме зонова защита - обясни Клебер. - Но тя е по-специфична, важи и за играта ни при статични положения, и при атаките на съперника. Има три фази: висока, средна и ниска преса. Първата е тази, която нагласяме според конкретния съперник, в нея детайлите са различни във всеки мач. Другите две са систематично отработени и играчите знаят всичко за тях. Не се променят от 3 години.

За Тите балансът е най-важното нещо. Неговото мото е: Когато трябва - играем. Когато трябва се браним. Когято ние владеем топката и атакуваме, подредбата е такава, че да не бъдем изненадани с контраатака. Там особено важни са Каземиро и Паулиньо.

За периода, откакто нашият щаб е начело на националния отбор, стратегията не се променя. А методите и правилата на работа са прости, но изискват футболистите да следват неотклонно всичко. Ако Неймар идва в понеделник на лагера ни, той още в събота, преди да отлети от Париж, е получил на телефона си в снимки, графики и текст всичко, върху което ще се работи през седмицата. И е подготвен.

Бразилия има много интелигентни футболисти и не е трудно да разберат тези съобщения, за да не се налага да губим време в обяснения, когато се съберем.".

Каземиро е наказан за мача с Белгия довечера, което е голям проблем за селесао, призна Клебер.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/122951-48238-4748/033200