Жозе Моуриньо е получил примамлива оферта да поеме националния отбор на Португалия, но да остане и начело на Рома. Новината бе съобщена едновременно от най-големите спортни медии както в родината на Специалния, така и в Италия.

Според "А Бола" от Португалската футболна федерация са решили да се разделят със своя селекционер Фернандо Сантош, като това ще стане по взаимно съгласие през следващите дни.

Решението е вследствие на шокиращото отпадане на "мореплавателите" от Мароко на 1/4-финалите на Световното първенство в Катар. Договорът на 68-годишния специалист изтича след края на Евро 2024, но от федерацията искат да започнат нов цикъл.

Сантош е начело на Португалия от септември 2014-а насам, като донесе първите два големи трофея на страната - европейската титла през 2016-а и трофея от дебютното издание на Лигата на нациите през 2019-а.

Според италианските "Гадзета дело спорт" и "Кориере дело спорт" пък желанието на ръководителите на португалския футбол е новият селекционер да бъде Жозе Моуриньо, който има договор с Рома до 2024-а.

Оттам са готови да му предложат да съвместява двете длъжности, заради което Специалния проявява интерес да поеме националния отбор на родината си. Друг голям кандидат за поста е наставникът на младежите до 21 г. Руи Жорже, който ги изведе до финал на Европейското първенство за тази възраст преди година.

А първото нещо, което трябва да реши новия селекционер, е казусът Кристиано Роналдо. Мястото на звездата в националния отбор е под въпрос, като самият играч загатна, че може да се откаже.