Транспарант "Белите животи имат значение - Бърнли", разпали скандал в Англия по време и след мача Манчестър Сити - Бърнли (5:0) в понеделник вечер.

Банерът бе развят из небето от малък самолет - практика, която се използва от фенове да пратят послания от години.

Точно това обаче е доста шокиращо, тъй като контрастира ярко с кампанията на Висшата лига в подкрепа на движението "Черните животи имат значение", като и в снощния двубой играчите излязоха на терена с този надпис на екипите си, а не със собствените си имена.

Защо точно Бърнли - това е отделен въпрос.

Клубът не се отличава по нищо от останалите във Висшата лига, но на терена през този сезон обикновено излизат 11 футболисти без тъмнокож сред тях, това е титулярният състав.

Дали феновете на тима са използвали това като база за транспаранта, или просто става дума за позиция на привърженици от града?

Полицията разследва поръчителите на банера, а капитаните на двата отбора го осъдиха остро.

"Ако това са наши фенове, те нямат място на стадиона - каза Бен Мий, който носи лентата в Бърнли. - Естествено, че отзвукът ще е голям, та транспарантът летя няколко минути и го видя всеки.

Доста съм смутен от това, че нашето име бе на него. Расизмът не може да има нищо общо с нашия клуб, аз съм тук от години и мога да кажа това със сигурност."

Футболен клуб Бърнли се извини в официална позиция, публикавана малко след края на мача.

"Поднасяме извинения на Висшата лига и Манчестър Сити за случилото се, като подчертаваме, че отговорните за него няма да бъдат допускани до стадион "Търф Мур" в бъдеще. Надяваме се, че те ще бъдат открити от полицията."

 

Снимка: AP/БТА