Винисиус Жуниор започва новата година така, както стартира и предходната 2022-ра - в центъра на скандал с расизъм.

Бразилският ас на Реал Мадрид се оплака в социалните мрежи, че по време на победата с 2:0 като гост над Валядолид на 30 декември, отново е бил обиждан заради цвета на кожата му от фенове на противника.

Вини опита да говори с рефера Хосе Монтеро, но той отклони дискусията и му даде знак играта да продължи.

Според Реал, който внесе официална жалба по темата, крилото е понесъл и хули от хора от щаба на Валядолид в няколко отделни епизода на двубоя, а при един от тях е наречен "маймуна".

На кадрите от мача се видя ясно как Винисиус побеснява при един тъч край скамейката на домакините, но - разбира се - такова нещо не може да се чуе по телевизията, освен от много чувствителни микрофони на камери, които са съвсем до резервите.

Лигата обяви, че ще разследва обвиненията, но Вини гневно коментира в социалните мрежи, че "явно тук никой не прави нищо срещу расистите".

"Тези хора продължават да ходят на мачовете на най-големия отбор в света безнаказано и да правят нещата, които правят - написа бразилецът. - Аз ще продължа да играя с гордост за Мадрид и да се радвам на головете така, както искам."

Именно предизвикателните му танци след попадения в средата на миналия сезон (горе-долу пак през януари) доведоха до скандали и обидни квалификации от фенове, че и от анализатори, към Винисиус. 

Тогава тв водещ го нарече "правещ маймунски неща", а това предизвика буря от взаимни обвинения между медиите и клуба.