Вратарят-герой на Южна Африка Ронуен Уилямс е в заглавията на всички издания вече трети ден, след като в събота прати отбора си на полуфинал в Купата на Африка. Стражът спаси четири дузпи срещу Кабо Верде, а преди това запази вратата в 120-те минути, като отрази невероятни положения.

На 32 години Уилямс трудно може да бъде наречен звезда, като в цялата си професионална кариера е пазил в страната на своите родители. Той се е появил на бял свят в Зимбабве, син на южноафриканци, като изкарва период в тийнейджърските си години и в Лондон, в академията на Тотнъм.

Капитанът на тима Ронуен вече получи куп предложения за участие в реклами от Йоханесбург, докато се готви за полуфинала срещу Нигерия в сряда. Отборът му се класира за първи път сред най-добрите четири на континента от 2000-а година.

Но най-любопитното около него се роди в изказване на съотборника му Грант Кекана, което после прерастна в кампания в социалните мрежи с хаштагове, споделяния и медийни публикации, лавинообразно подели призива.

"Той е вратар от световна класа, това е ясно - каза Кекана в неделя. - Но той е и лидер, изключително разумен, сериозен, а и откровен човек. А ръцете му са толкова сигурни, че е най-добре да го направим финансов министър.

Само така икономиката на страната ни може да бъде спасена!"

Лафът дойде по-скоро като шега, но на Грант му се получи. Изведнъж десетки, а после и стотици хиляди, ретуитваха, споделяха и преповтаряха, а кампанията в социалните мрежи "Ронуен за финансов министър" набра направо смешно голяма популярност. Разбира се, на политиците в Южна Африка едва ли им е забавно... 

Самият Уилямс остава спокоен в цялата еуфория:

"Не направих някакво геройство. Анализирахме добре с треньорите на вратарите изпълнителите на съперника, знаех кой къде ще бие. Те свършиха по-голямата част от работата - те ми показаха къде да чакам ударите и те дойдоха точно там.

От моя гледна точка спасяването, което направих в последните минути на мача, е по-ценно. Без него нямаше да има дузпи."

Няколко минути преди края нападател на Кабо Верде се измъкна от защитата и стреля в горния ъгъл, но вратарят някак отби с пръсти над гредата.

Е, такъв надежден човек за министър на финансите - как ви звучи?