Британският външен министър Джеймс Клевърли предупреди феновете от LGBT общността във Великобритания, които ще пътуват за световното първенство по футбол в Катар идния месец:

"Трябда да сте гъвкави в поведението и да направите някои компромиси. Това е съвсем различна култура, порядките в тази страна са други, ще е необходимо да покажете респект към тях.

Говорим за съвсем други принципи и разбирания, за мюсюлманска държава. Тя е домакин на този голям форум и всички, които отиват там като гости, ще трябва да покажат уважение към нея. Гъвкавост, позитивно отношение и - когато са необходими - компромиси."

Думите на Клевърли предизвикаха бурна реакция в Лондон, като те бяха наречени "превиване" пред Катар и проблемите в тази страна с човешките права.

Говорител на гей общността във Великобритания призова капитаните на отборите-финалисти ясно да покажат позиция по темата и да сложат ленти на ръкавите, които да са в цветовете на LGBT общността.

ФИФА вече обяви, че ще го приеме като политически акт и няма да позволи такова нещо.

Именно срещу такива проявления, както и срещу носенето на знамената в цветовете на дъгата в Катар, предупреди Клевърли.

"Не мисля, че това е добра идея. Все пак има правила и закони, а те важат и за местните хора, и за тези, които посещават страната като туристи", каза още министърът.