Президентът на УЕФА Александър Чеферин посочи 3 август като крайна дата за завършване на сезона в Шампионската лига и Лига Европа. Към момента все още липсва каквато и да е яснота относно остатъка от мачовете в двете елитни надпревари, като всичко зависи от това как ще се развие цялата криза около пандемията с коронавирус и колко точно ще продължи.

"Шампионската лига и Лига Европа трябва да приключат до 3 август. Намираме се в извънредна ситуация, така че сме склонни на гъвкавост относно дати и начални часове на мачовете. Ако всичко около кризата се успокои по-бързо, то тогава ще можем да започнем по-скоро", разясни словенецът в интервю за ZDF.

Разглеждат се и различни варианти, ако Шампионската лига не бъде доиграна в традиционния си формат. Едно от предложенията е плейофи с четири или осем отбора, но Чеферин обяснява, че от УЕФА все още разполагат с доста време, в което да стигант до най-правилното решение.

"Сегашната система е вариант. Или пък по един мач на неутрален терен", казва още президентът и добавя, че Финална осмица или четворка - формати, често срещани в спортове като баскетбол и волейбол, за момента не е на дневен ред, а е опция за по-напред в бъдещето и то при дадени обстоятелства.

 "Единственото грешно решение би било да се играят мачове и това да застраши здравето на играчи, фенове и съдии. Ако обаче всичко е спокойно, то не виждам проблем", обобщи бъдещето на европейския клубен футбол Чеферин.