Едно от най-чаканите решения на Европейския съд за 2023-а година наближава, а то засяга пряко футбола. То е заведено от агенцията A22 Sports Management Group, която представлява няколко европейски гранда, водени от Реал (Мадрид) и Ювентус.

Зад делото седи проектът Суперлига, която е мечта на най-богатите клубове на континента. А първата стъпка е да се свали "монопола" на УЕФА, за което е и заведеното дело.

От средата на 50-те години УЕФА има правата да администрира клубните турнири на Европа, а клубовете - или поне най-силните от тях, искат да са решаващи в определянето на правилата.

Двама бивши членове на Европейския съд - юристите Йън Форестър (Шотландия) и Жозе Луис да Крус Вилача (Португалия), направиха своята прогноза за изхода от делото. Те са се запознали с детайли от иска, а и очевидно знаят добре как функционира институцията.

Двамата участваха на форум в Люксембург, който засягаше правните и икономически аспекти на организацията на европейския футбол, но темата отиде по естествен начин към делото. Присъда по него се чака тази пролет, без да е ясна точна дата.

"Няма никаква причина да се очаква този иск да е успешен - смята Вилача. - Правилата на УЕФА влизат в параметрите на свобода на организациите, която Европейският съд разпознава за спортните асоциации. Тази структура прави и състезанията във футбола да работят."

А според Форестър съдия Атанасиос Рантос от Гърция, който е основен по делото, е изградил мнението си и то е "силно в полза" на УЕФА и настоящия футболен модел".

Според експерти, провал в делото пред Европейския съд може да сложи този път фактическия край на проекта Суперлига. Той бе задвижен с обявяване на сайтовете на 11 клуба през 2021-ва, но всички те, без Реал, Барселона и Ювентус, се оттеглиха също официално от идеята, след като феновете им настръхнаха по темата.

Мнозина смятат, че появата на такъв турнир за "избрани" ще раздели съвсем европейската игра на богати и бедни, като пропастта ще е непреодолима. А и системата на такъв шампионат с определени състави ще убие локалните футболни лиги в много държави.