Две големи новини сполетяха буквално едновременно феновете на Барселона.

Докато вицепрезидентът Едуард Ромеу публично изнасяше притеснителни данни за финансовото състояние на клуба, от прокуратурата повдигнаха обвинение срещу президента Жоан Лапорта.

Босът е обвиняем за даване на подкуп по прословутото дело Негрейра, а заедно с него са привикани двама бивши ръководители на Барса - Сандро Росел и Хосеп Мария Бартомеу.

Първоначално се смяташе, че престъплението е отпаднало по давност. Прокуратурата обачен бе категорична, че срок за подобни провинения няма и привлече триото на подсъдимата скамейка.

Все още не е ясно колко тежка санкция може да отнесе Лапорта, ако бъде намерен за виновен, но сред вариантите със сигурност е доживотна забрана за заемане на ръководни постове във футбола.

Президентът днес трябваше публично да изнесе информация за финансовия баланс на Барселона, но в последния момент предвидливо се скри от медиите и изпрати заместника си Ромеу. Той пък се опита да вдъхне оптимизъм на феновете, но призна все пак, че ситуацията остава тежка. А ето и данните.

Барселона е на счетоводна печалба за изминалия сезон - при това за 352 милиона евро. Както обаче призна Ромеу - реално трябва да се извадят около 400 милиона евро от приходите, защото те са дошли по лостовете за рефинансиране на дълга и реално не са постъпили в клубната каса, а са разпределени по кредитори.

"От 2017 година досега клубът губеше минимум по 200 милиона евро на година и затова в момента е в това състояние. Все още се дължат суми на други клубове за минали трансфери на играчи, но се проявява разбиране. Първата ни цел беше да запушим пробойните, а чак след това търсим начини за увеличаване на приходите", обясни вицето.

И подчерта нещо любопитно - във финансовия разчет на Барса за настоящата година е залегнало достигане минимум до ¼-финалите на Шампионската лига. А ако това не се случи, ще се отвори нова дупка в бюджета на испанския гранд.