Лионел Меси официално бе представен като нов футболист на френския ПСЖ.

Шесткратният носител на "Златната топка" за първи път в професионалната си кариера ще облече екип различен от този на Барселона, което обяснява цялата истерия в световен план около трансфера.

Десетки хиляди фенове заляха улиците на Париж, като блокираха района около "Парк де Пренс". Опашката пред официалния магазин на клуба бе от стотици метри, а всички искаха да се сдобият с фланелката с №30, която Меси ще носи през новия сезон.

Няколко часа преди началото на пресконференцията, хиляди фенове вече бяха заели места около стадиона, пееха песни на ПСЖ, но най-скандираният възглас бе: "Меси, Меси, Меси". Луда, но и напълно обяснима еуфория във френската столица.

Символично, восъчната фигура на аржентинеца в музея на "Мадам Тюсо" бе преоблечен, като вече вместо екип на Барселона, той носи такъв на ПСЖ.

А така и дългоочакваният час настъпи. Лионел Меси седна редом до президента на парижани - Насел Ал-Келайфи, който също бе видимо развълнуван.

Той откри пресконференцията с кратка встъпителна реч, а след това дойде ред и на звездата на деня да говори.

Снимка: АР/БТА

"Първо искам да благодаря за милите думи и топлото посрещане. Знаете, че раздялата ми с Барселона бе много тежък момент за мен след толкова много години в този клуб.

Но моментът за раздяла дойде и ето ме тук. Чувствам се добре и щастлив, нямам търпение да започна да тренирам, именно заради това исках всичко да се развие бързо, това да бъде един добър трансфер. Наслаждавам се на времето си в Париж, но основното за мен е да мога да започна да тренирам и съответно да играя.

Това е нова страница в живота ми. Все още искам да играя, имам желание като онова от началото на моята кариера. Виждам, че този клуб е готов да се бори, да печели всички трофеи и да израства. Това е и моята цел, да продължавам да съм на върха.

Виждам каква лудост настана в Париж. Искам да благодаря на целия град. Сигурен съм, че ще се насладя на престоя си тук.

Няма да лъжа, последната седмица бе много трудна за мен. Емоциите са много и различни. Знаете какво преживях през всичките тези години с Барселона, но сега съм щастлив и гледам напред към новия си живот в Париж.

Да напусна Барса бе сложно, защото в първия момент наистина не знаех къде точно ще отида. Няма да ви лъжа, Барселона е моят дом, от дете съм там и няма как да си тръгна лесно. Ясно е, че следващата ми крачка щеше да е в много силен отбор, който се цели високо, най-вече в Шампионска лига.

Не знам какво ще се случи, ако играем срещу Барселона. Ще бъде приятно да се върна, надявам се и пред фенове. Ще бъде странно да съм на "Кам Ноу" с различен екип

Всъщност не знам кога ще може да дебютирам за ПСЖ. Бях на почивка, изпуснах доста тренировки, вероятно ще трябва да проведа една самостоятелна подготовка. Все още е рано да даваме такива прогнози.

Единственото ми колебание около траснфера в ПСЖ бе моето семейство. Ако те не бяха съгласни за приключение във Франция и Париж, просто нямаше да го направя.

В крайна сметка това е футбол, а той е един и същ навсякъде. Сигурен съм, че ще свикна с моите съотборници.Все пак познавам много от играчите в клуба, а и в последните години следя доста не само ПСЖ, но цялата Лига 1, която значително подобри нивото си", сподели Меси.

Снимка: АР/БТА

Преди Меси думата имаше президентът Насер Ал-Келайфи, който сподели:

"Много съм щастлив и горд да представя Лионел Меси като играч на ПСЖ. Това е исторически миг не само за нас, но и за футбола.

Всеки познава човека до мен. Шест "Златни топки" от гения, който направи футбола една истинска магия.

Този ден е изключителен и за нашите фенове. Помня първия си ден в клуба преди 10 години. Имахме големи амбиции, добър проект и сме горди, че днес сме тук, с много успехи зад нас и най-добрият футболист на света до мен", заяви той.

Снимка: АР/БТА