Фланелката на Диего Марадона от мача на Аржентина с Англия на Мондиал 1986 бе продадена тази вечер за 7.1 милиона лири - около 8.4 милиона евро, на търг на британската къща "Сотбис".

Така пада рекордът за най-скъп ретро спортен артикул, някога обявяван на такъв аукцион.

Досега най-високата цена, платена за каквато и да е спортна фланелка, бе за екипа на Бейб Рут - митичната фигура в бейзбола, за която американски бизнесмен даде 5.6 милиона долара през 2019-а.

А най-скъп спортен артикул от историята бе Олимпийският манифест от 1892-ра, за който бяха платени точно 7 милиона английски лири през същата 2019 г., а колецкионерът, който го придоби, остава анонимен.

Сега обаче имаме със 100 000 лири отгоре, платени за екипа на Марадона, с който той вкара два от най-прочутите голове изобщо в исторята на футбола. Единият - с ръка, другият - след невероятен дрибъл срещу 6-7 съперникови играчи.

Фланелката е синя, резервната на аржентинския тим на онзи шампионат. Тя бе притежание на Стийв Ходж, който пазеше персонално покойния Диего в двубоя преди 36 години.

Самият Ходж не коментира темата за това как реликвата се оказа на търг, след като той обяви преди месеци, че я дава на Британския национален музей на футбола.

Аржентинската федерация и дори министри поискаха с писмо продажбата да бъде спряна и екипът да се върне в дома си в Буенос Айрес, като в последните дни полемиките около тази тема са големи.