България няма да обяви официално ангажираност към евентуална кандидатура за домакинство на Мондиал 2030 в следващите близо 2 години. Най-рано през есента на 2020-а ФИФА ще отвори процедурата за подаване на официалните номинации, като бе анонсирано, че сме част от Балканска такава с Румъния, Сърбия и Гърция.

Въпреки изявленията на министри и политици у нас, все още сме на етап "намерение". След Евро 2020 въпросът става актуален, но вече имаме страни, потвърдили, че тогава техните кандидатури ще бъдат подадени (Аржентина, Уругвай и Парагвай имат готов съвместен проект, Мароко - самостоятелен). Нашата още е в процес на "обявяване на политическа воля да я има".

Процедурата е дълга, като официализирането на кандидатурата през 2020-а е само началото му. Изборът ще стане през 2024 г., а дотогава трябва да е готов скелетът на инфраструктурните и логистични промени в страните-кандидатки. За да имаме шанс, трябва да покажем готови обекти и напредък, а за края на 2028-а трябва да сме готови и със стадионите.

Ако изискванията и форматът се запазят (това също ще е ясно след 2020 г.), имаме точно 10 години да построим поне три напълно нови 40-хилядни стадиона, отговарящи на категория поне 4 на ФИФА. В добавка - да осигурим възможности за кацане и престой на стотина хиляди туристи в един и същ момент в един град, да регистрираме 4-5 тренировъчни бази като варианти за отборите, които биха играли у нас мачовете си...

Към момента проектът за проекта е в Спортното министерство, като до включване на БФС ще се стигне едва, ако бъде взето държавното решение реално да се включим в кандидатурата. Това ще стане най-рано след 2 години.