Отношенията между Реал Мадрид и Барселона винаги са били обтегнати, а поредната престрелка дойде именно на историческа тема.

Вчера президентът на каталунския гранд Жоан Лапорта публично обвини големия съперник, че исторически е облагодетелстван от съдийски грешки и дори намеси по време на диктатурата на генерал Франсиско Франко между 1933-1975 година.

"Всички знаят, че Реал Мадрид е клуб, исторически облагодетелстван от съдийски грешки, клубът на режима (б.р. - на Франсиско Франко). В продължение на седем десетилетия президентите на Съдийската комисия са били бивши членове на Мадрид, бивши играчи или бивши директори. Понякога - всички по едно и също време.

В продължение на 70 години тези, които назначиха съдиите, които трябваше да раздават правосъдие! Това, че този клуб се появява в най-добрия период на нашия клуб, твърдейки, че се чувства ощетен спортно, е проява на безпрецедентен цинизъм. Дано този процес ги разобличи", заяви Лапорта.

Реакцията на Реал Мадрид бе мигновена, при това - със специално подготвено 4-минутно видео. То е със заглавие "Кой всъщност беше отборът на режима?" и първо беше излъчено по официалната телевизия на Реал, след което публикувано в социалните мрежи.

Реал припомня, че Барселона е наградил бившия испански диктатор Франсиско Франко с три медала, а през 1965 година той става почетен член на клуба. В клипа от Реал припомнят още, че Барселона е бил спасен на три пъти от фалит по време на диктатурата на Франко.

В периода 1933-1975 каталунците печелят 8 пъти испанското първенство и 9 пъти националната купа, докато Реал чака 15 години след идването на новия режим, за да спечели лигата. От Реал отбелязват още, че мадридският тим е тежко пострадал от Испанската гражданска война (1936-1939), тъй като играчите на отбора са убивани и арестувани, както се разказва в документалния филм за Сантиаго Бернабеу.

По информация на Marca, публикуваното видео е само първата стъпка. Клубът подготвя още защитни аргументи и не планира нито да замълчи, нито да толерира подобни нападки за миналото и настоящето си.