"Щастлив, радостен и здрав. Стрес няма при мен". Така отговори Христо Стоичков на въпроса как се чувства на 56 години. Днес най-голямата звезда в историята на българския футбол е рожденик.

Единственият в историята на спорта ни носител на "Златната топка", голмайстор на Световно първенство и европейски клубен шампион в най-великата игра, днес е от другата страна на барикадата. В ролята си на топ журналист на медията "Унивижън" пътува и прави филми-интервюта за клубове като Манчестър Сити (преди няколко дни), Барселона и Байерн, среща се и говори с Пеп Гуардиола, Юрген Клоп и Жоан Лапорта...

В голямо интервю за Нова навръх рождения му ден, легендарният №8 разкрива кой е най-важният и чакан подарък на този 8 февруари, както и защо това е втори ден за празнуване поред в семейството. Камата говори за следващата голяма професионална цел, към която се е насочил, както и не спестява мнението си за ваксините и пандемията.

Ето избрано от интервюто на Стоичков пред Петя Желева за Нова:

За ваксинирането

"От самото начало на процеса държах връзка с много доктори, на които имам доверие. И преди съм имал ваксинации. Бях треньор в Южна Африка, там е задължителна. Там сигурно ми биха 6-7 ваксини.

Мислите ли, че ако имаше нещо опасно, аз щях да го направя? Казвам го: Ваксинирайте се, предпазете се. Загубихме много близки хора...

Както винаги, ние не вярваме на нищо. Има си специалисти за това. Кой нормален човек ще направи ваксина, която ще увреди някого? Имам три поставени ваксини. Христо Стоичков има три ваксини. Отделно взимам медикаменти за заздравяване на имунната система.

Вторият път, когато се заразих, беше след втората ваксина. Изкарах го леко, иначе кой знае какво щеше да стане. Мислете за себе си, но мислете и за другия. Ваксинирайте се. Хората около мен също са ваксинирани, аз пазя и себе си, и семейството ми... Имам внучка."

За възрастта

Какво да ме притеснява? Чувствам се добре, както и миналата година, и предната... Нямам стрес, нямам притеснения.

За мен 7 и 8 февруари са едно. На 7-ми февруари е нашата сватба с Мариана. С един куршум - два заека. Толкова години сме заедно, имаме две деца, внучка... Не ме плашат годините.

Не е трудно да имаш Христо Стоичков в дома си. Така сме си подредили живота с Мариана. Всеки си знае какво да прави. Тя отгледа и възпита моите деца, аз като футболист през три дни пътувах. Опитвали са много пъти да разбият семейството ми като пишат разни неща... Няма шанс.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Най-желан подарък

Най-големият е, когато малката Мия ме поздрави. Внучката. Чакам да видя какво е измислила. Какъв по-голям подарък?

Интервютата и филмите, постоянните пътувания

Когато си обичаш професията, правиш го. Като футболист винаги исках да давам сто процента. Пренесох го и сега в телевизията. Пътувам много. С целия екип сме спечелили шест "Златни глобуса". Направих страхотен филм за Роберто Баджо, направих с Буфон, Гуардиола... На когото и да звънна, отговаря. Това е приятелство.

Избягвам въпроси само за едно. Няма как да намеся семейния и личния живот. Това трябва да се уважава. Няма как да го направя. Уважението ми към тях е по-голямо от едно интервю.

Останаха ми две мечти в професията - едната е Майкъл Джордан, другата - Тайгър Уудс. Имах още една, но за съжаление преди 2 години в един инцидент загинаха Коби Брайънт и дъщеря му... Направили сме път към Джордан и Тайгър, да се надяваме, че ще успеем.

Рафа Надал също ще е скоро, с него сме приятели. Познавам го от малък, а това, което той направи през годините, редом с Федерер и Джокович, е невероятно.

За ЦСКА

Армейският дух не ни е напускал. Не сме се плашили никога от трудното, ние преживяхме най-трудното. Сега чакам с нетърпение да се направи стадион. Мисля, че до към края на март ще кажат "да" институциите. Някога да сте чули Гриша Ганчев да иска нещо от държавата? Не - искаме да си направим там, където си имаме. Говорят за това, че ще се отсекат дървета. Ще отсекат едно, ще посадим пет. Аз лично ще ги посадя!

Управленски пост

Ако някой ден стана спортен министър, да му мисли финансовият! Защото ще трябва да вдигне тройно парите за спорта.