Започващото след три седмици Европейско първенство по футбол може да се сблъска с абсурден проблем, който да ограничи ползване на системата ВАР по време на шампионата.

Медиите в Англия твърдят, че съдебен казус може да доведе до забраната за използване на технологията в случаите, когато се касае за отсъждане на засади.

Причината е в заведено дело за авторско право над самата технология. Към момента всяка ВАР система по света използва технология, която им се предоставя от нидерландската компания "Ballinno".

Тя продава прословутата програма, която визуализира интерактивните линии, които до милиметри изчисляват дали даде състезател е в засада или не.

На хоризонта обаче се появи друга компания на име "Kinexon", която претендира, че именно тя е разработила въпросната технология.

Компанията е завело дело срещу УЕФА, а то дори има насрочена дата и ще бъде разгледано от съда на 4 юни, десет дни преди старта на Европейското.

Ако съдът прецени, че искът на "Kinexon"има основание, съвсем спокойно може да бъде наложена забрана за използване на технологията, а към момента УЕФА не разполага с друга и едва ли ще може да подсигури така за десетина дни.

Важно уточнение е, че тука става въпрос само за технологията за засада. Дори и съдът да спре нейното използване, то ВАР ще бъде използван при останалите спорни положения, за които е предвиден.