Днес българските представители в Лигата на конференциите играят своите реванши. ЦСКА, които смениха Любослав Пенев със Стойчо Младенов преди броени дни, гостуват на Лиепая след нулево равенство в първата среща. Това няма да е първият драматичен сблъсък на двата отбора, в историята си те имат една знаменита среща от 1972 г., която си заслужава да бъде припомнена. 

Но преди това подсещаме, че днес успех за българския тим се котира на 2,11, равенството на 3,40, а победа за латвийците - 3,35. Шансовете на другите два родни отбора не изглеждат толкова големи - победа за Локомотив Пловдив срещу Словачко се оценява на 3,70 (равенството, което класира "черно-белите" напред на 3,35), а такава на Арда срещу Апоел Беер Шева на 4,90. Всички коефициенти за европейските клубни турнири и още множество атрактивни възможности може да откриете на sesame.bg

Българското участие в европейските клубни турнири е белязано от множество любопитни моменти, останали в съзнанието на феновете. Един от най-драматичните епизоди е сблъсъкът на ЦСКА с гръцкия гранд Панатинайкос в турнира за КЕШ през 1972 г. "Армейците" елиминират съперника си след 3 мача, като играчите на Манол Манолов успяват да преодолеят дори съдийското недоглеждане.

За отбелязване е, че само година по-рано "детелините" достигат до финал в турнира на шампионите, водени от легендата Ференц Пушкаш. Гръцкият гръбнак на отбора бива допълнен от букет южноамериканци - аржентинския халф Хуан Рамон Верон (баща на добре познатия на феновете Хуан Себастиан Верон), сънародника му Роберто Артемио Грамахо, бразилския голмайстор Аракем Де Мело и парагвайския нападател Севериано Ирала. Като добавим към това факта, че за срещата в София се изсипват близо 25 000 гостуващи фенове (нещо невиждано за социалистическия период), задачата на ЦСКА не е никак лесна.

"Червените" печелят с 2:1 домакинския си мач, но на реванша на 27 септември 1972 г. са поставени на сериозно изпитание. До почивката резултатът е 2:0 за ПАО, като освен с попаденията, домакините се отчитат с греда на Верон и отменен гол на Де Мело. Едва след паузата българският тим се окопитва и в 67-ата минута Стоил Трънков бележи попадение, което впоследствие ще доведе мача до продължения и дузпи. Именно тогава започва шоуто на съветския съдия Валентин Липатов.

Първоначално той е готов да свири край на срещата и да нареди насрочване на трети мач, но бива любезно подсетен от делегата на мача Коста Попович, че правилникът вече не предвижда такъв вариант. След края на продълженията пък се кани да присъди победа на българския тим въпреки абсолютното равенство в резултата, като отново се налага да му се разясни, че трябва да се бият дузпи. При 11-метровите удари българите водят с 3:2, след като съперникът им е изпълнил 4 дузпи, а те 3. Липатов не може да преброи правилно и присъжда край на мача, макар че теоретично "детелините" още са в играта. Впоследствие той осъзнава грешката си, но Ференц Пушкаш вече е накарал възпитаниците си да влязат под душовете и заявява, че те няма да излязат да доиграят срещата.

Нетипичната ситуация хвърля в размисъл чиновниците от УЕФА, които се поддават на натиска на президента на гърците Михалис Кициос и на ръководителя на тяхната федерация Йоргос Дедес и насрочват трети мач за 26 октомври... отново в Атина. Все пак ЦСКА е компенсиран, тъй като са приспаднати разходите му около реванша от 5500 долара и се решава приходите от третия мач да се поделят между двата тима. Атмосферата е още по-нажежена, но този път българите не оставят никакви съмнения в превъзходството си и печелят с попадения на Петър Жеков и Божил Колев.

 

Съдържание на sesame.bg