С наближаването на края на груповата фаза на Евро 2024 и оставащите все по-малко въпросителни около това кой ще продължи напред и кой не, редица европейски издания изостриха внимнието си върху един конкретен мач.

Става въпрос за сблъсъка между Румъния и Словакия от уж толкова заплетенеата група "Е", където след първите два мача всичките четири отбора имат равен актив от по 3 точки.

Класирането е направено само на база головата разлика, като лидер е Румъния, следван от отборите на Белгия, Словакия и Украйна.

В последните мачове, които ще се изиграят в сряда вечер, Румъния се изправя срещу Словакия във Франкфурт, а Украйна играе с Белгия в Щутгарт.

Съмнението е конкретно към мача между Румъния и Словакия, защото простата математика показва, че равенството почти сигурно ще устройва и двата тима, а към началния час на мача им в сряда, те ще са напълно наясно дали реми ги устройва на 100%.

Още днес е ясно, че ако мачът завърши наравно, то Румъния със сигурност ще се класира на едно от първите две места. Северните ни съседи няма как да бъдат изпреварени от Словакия заради по-добрата си голова разлика, а също така няма как да бъдат едновременно изреварени от Белгия или Украйна по същата причина. Само един от тези два отбора ще може да изпревари румънците при победа.

Ситуацията при Словакия е, че при равенство отборът ще е трети на 100%. Ситуацията е същата, защото реми в другия мач ще остави Украйна на дъното, а ако пък има победител в другата среща, то един измежду белгийци и украинци ще остане зад словаците с точка по-малко.

Снимка: Getty Images

Така Словакия ще е на трето място с 4 точки и голова разлика от 0. Така словаците ще имат със сигурност по-добри показатели от Унгария, който е с три точки, а днес ще стане ясно дали ще имат по-добри показатели от третия в група "В", където са отборите на Испания, Италия, Албания и Хърватия.

Заради тази ситуация съмненията започнаха с пълна сила, макар от щабовете на Румъния и Словакия съвсем логично да твърдят, че ще играят за победа.

Ако обаче и двата отбора знаят, че ремито ги устройва, то трудно бихме повярвали, че ще се стигне до излишни рискове и особено атакуващ футбол от два и без това доста дефанзивни отбора.

Разбира се, съмненията ще останат до самия мач, а ако той завърши наравно и облагодетелства двата отбора, то независимо дали е имало феърплей или не, румънци и словаци трудна биха ни убедили в това.

Но в крайна сметка такива са обстоятелствата, като на големи първенства винаги е нужда доза шанс.

Снимка: Getty Images

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО