Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт остана доволен от своите възпитаници въпреки загубата на полуфинала на Световното първенство от Хърватия (1:2):

"Играхме много добре през първото полувреме. Държахме топката и като цяло контролирахме мача. Тогава беше важно да вкараме втори гол. Дали заради липсата на опит или защото водехме в резултата, но след почивката позволихме на съперника да вземе инициативата. Не използвахме шансовете си. Бяхме под напрежение и то ни се отрази.

Хърватите имат много опитни футболисти, което си пролича. В продълженията мачът отново стана равностоен. На това ниво детайлите са от решаващо значение. Хърватия вкара втори гол, а ние не можахме да отговорим. Желая им успех на финала. Те проявиха воля и са достойни да играят в последния мач.

Трябват ми няколко дни, за да анализирам двубоя. Сега разочарованието е огромно. Най-важното е да използваш възможностите си. Всички футболисти са тъжни, но аз се гордея с тях. Постигнахме много. Дадохме положителни емоции на феновете. 

Убеден съм, че страната ни се гордее с този отбор. След като мине известно време, ще си направим положителни изводи от световното първенство. Не мога да искам повече от играчите, които вече преодоляха толкова много препятствия.

Никой не мечтае да играе в мач за третото място. Имаме няколко дни, за да се подготвим и трябва да защитим честта си. Винаги се стремим да побеждаваме. За 24 часа ще е трудно да се върнем в това психологическо състояние, в което бяхме преди полуфинала, но това е още едно изпитание.

Снимка: Getty images/ Guliver photos

Хари Кейн даде всичко от себе си за отбора. Не мога да искам повече от него като футболист като капитан и като личност. Натрупахме опит и направихме голяма крачка в развитието си. В сравнение с преди две години, сега имаме манталитет на победител.

През последната седмица имахме много проблеми и се справихме с тях. Никой и нищо не ни гарантира, че отново ще стигнем до това стъпало, но дългосрочната ни цел е редовно да играем четвъртфинали и полуфинали. Много от футболистите придобиха необходимото самочувствие на международната сцена, което ще им е от полза".