Гарет Саутгейт говори по тема, която придобива все по-голяма популярност във футбола - трансферната инвазия на клубовете от Саудитска Арабия в европейската игра.

Селекционерът на Англия бе питан конкретно за преминаването на един от най-доверените му хора на терена - доскорошния капитан на Ливърпул Джордан Хендерсън, в Ал Етифак.

Както и за реакцията на LGBTQ общността, която играчът винаги е подкрепял с изказвания и действия на терена (носене на лента в цветовете на дъгата и други).

"Разбирам критиките и гнева на тази общност след трансфера на Джордан, но нещата са сложни - каза Саутгейт пред Talksport. - Първо, аз нямам намерение да съдя никого за действията ми, никога не съм го правил.

Второ - ако критикуваме него, какво да кажем за хората, които работят за десетките големи компании, притежавани от саудитци, в Лондон, например? Или за играчите на Нюкасъл, където собствениците също са от Саудитска Арабия?

Хендерсън е направил достатъчно, за да е ясна позицията му по въпроса с хомофобията, както и LGBTQ кампаниите. Това, че отива в страна, която има репутация на нетърпимост към тях, не означава, че е променил тази позиция.

Да не говорим, че и разбиранията ни за това как точно са нещата в Саудитска Арабия по въпросите на човешките права, може и да са доста остарели."

Саутгейт подчерта още веднъж, че вратата за националния тим не се затваря за халфа след трансфера.

Той ще получи възможност пак да играе за Англия, ако се представя силно в клуба си.