Бившият капитан на Ливърпул Джейми Карагър предупреди сегашния - Джордан Хендерсън, че го очакват сериозни критики от LGBTQ+ обществото, ако реши да премине в Саудитска Арабия.

Хендерсън получи меко казано примамлива оферта от Ал-Етифак със седмична заплата от 700 хиляди паунда, като там треньор е легендата на "червените" Стивън Джерард.

33-годишният Хендо, както го наричат приятели и съотборници, е сред най-изявените защитници на правата на хората с различна сексуална ориентация.

В същото време хомосексуализма е забранен в Саудитска Арабия и Карагър притеснен за реномето на своя сънародник.

В Туитър бившият централен защитник написа: "Тези пари са трудни за отказване. Хендерсън ще получи критики заради досегашната си позиция към LGBTQ+. Той не е играч в разцвета на кариерата си, но прави важно изявление като капитан на Ливърпул, който преминава в Саудитска Арабия. Иначе сделката би била добра за отбора".

Групата на фенове на Ливърпул с различна сексуална ориентация - Kop Outs, вече изрази притесненията си от евентуален трансфер на Хендерсън.

"Досега Kop Outs ценеше отношението на Хендерсън към нашата кауза. Ние сме ужасени от възможността някои да работи в режим, при който жените и LGBTQ+ хората са потиснати и на място, което редовно оглавява класацията със смъртни присъди", написаха от групата.

Междувременно още играчи от Висшата лига получиха оферти от Саудитска Арабия. Сред тях е Родриго от Лийдс, който най-вероятно ще премине в Ал Раян. Фабиньо от Ливърпул пък е обект на интерес от Ал-Итихад, а такъв има и към алжиреца Рияд Марез от Манчестър Сити.