Роберто Мартинес напусна селекционерския пост на Белгия след отпадането в груповата фаза на Мондиал 2022. "Червените дяволи" напуснаха турнира в Катар след нулево равенство с Хърватия, което не им позволи да продължат напред към осминафиналите на турнира. 49-годишният испанец си тръгва след повече от шест години като треньор на белгийската селекция.

За този период той успя да изведе страната до трето място на Мондиал 2018 в Русия, но уточни, че не подава оставка.

"Този отбор даде радост на хората. Но е време да приема, че всичко свърши. Не подавам оставка, а напускам, защото договорът ми изтече", обяви Мартинес, който имаше възможността да работи с поколението, набрало популярност като "златно" сред феновете на белгийския футбол.

"Да, това бе последният ми мач. Минаха шест години. Пристигнах с ясна идея, че трябва да се класираме за Мондиал 2018. А после се отдадох истински на този проект, който стигна до бронзов медал. Гордея се с играчите. Беше невероятно", добави още испанецът.

"От 2018-а насам имах много възможности да напусна и да работя в клуб, но реших да остана лоялен", обобщи той.

Това е и най-дългото време, в което Мартинес е бил треньор на даден отбор. Преди да се наеме с работата начело на Белгия, той води Суонзи между 2007 и 2009, Уигън между 2009 и 2013, както и Евертън между 2013 и 2016.

Със Суонзи спечели английската Лига 1 през 2008, а с Уигън успя да триумфира с Купата на Англия през 2013 година.

Балансът му с Белгия в 80 мача е такъв - 56 победи, 13 равенства и 11 загуби.