Една от темите, която сякаш не иска да си отиде от водещите заглавия във футбола на последните поне три години, е "какво се случва с Килиан Мбапе?".

Къде ще отиде и на кого ще даде най-силните години от кариерата си най-голямата млада звезда в играта, вече покорил световната сцена? Французинът вече е с огромна глобална популярност и - очевидно - с потенциал да е номер едно във футбола след ерата на Меси и Роналдо.

На 24 години Мбапе е на кръстопът... или пък просто на пътя към Реал Мадрид - зависи на кои информации и медии вярвате.

Той вече предупреди клуба си ПСЖ, че няма да поднови договора си отвъд 2024-а, когато настоящият контракт изтича. И все пак - и на това не вярвайте безрезервно, защото не се случва за първи път. През 2021-ва Килиан публично обяви, че няма да преподпише с парижани и гледа към мечтата си да играе за Реал. Последва петмесечна война Мадрид - Париж, като двата клуба се обвиняваха взаимно в "удари под кръста", "нерегламентирани преговори" и какво ли още не.

За да се стигне накрая до договор на Мбапе с ПСЖ, който му носи по 40 милиона евро годишно само от футбол, още толкова - от имиджови и рекламни права. Гениален мениджърски ход, го нарекоха тогава във Франция. Да оставиш двата гранда да се карат, да вдигнеш цената на клиента си до небесата и да монетизираш всичко това с отличен договор.

Но когато клиентът не е просто клиент...

Тук започва другата история, отвъд тази, която четем и слушаме.

Оказва се, че зад онзи контракт и цялата операция седи най-вече майката на футболиста. Да, точно така. Вероятно никога не сте гледали или слушал иинтервю с нея. Не е и нужно. Тя обаче има огромен ефект върху кариерата на сина си.

Файза Ламари е родена в парижкото предградие Сен Дени, но е с алжирски родители, както подксазва и името.

Нейният брак с Вилфрид Мбапе Лотин (бащата е на основната снимка горе при подписването на Килиан с ПСЖ преди 6 години), роден в Камерун, но емигрирал и работещ в Париж, дава на света диаманта на футбола.

БТА

Майката е основната движеща сила на кариерата на сина, като следи всяка крачка, упорства да продължава да тренира, дава съвети и дори е главен "счетоводител" при контрактите. Фенка на ПСЖ и Ливърпул (неясно защо е второто, но е факт), в началото на неговата кариера тя иска нейното момче да играе за отбора-символ на Париж - което вече се случи и той е суперзвезда там, както и да отиде един ден в английската Висша лига. Това е най-голямата сцена за него - според нея.

След периода в Монако, когато Мбапе полетя към звездите и талантът му вече не бе тайна за никого, Файза има нова цел. Тя съвпада напълно с мечтата на детето, а Килиан от 5-годишен има постери на Зинедин Зидан и Кристиано Роналдо с екипа на Реал Мадрид. И така това се превръща в нещо като обсесия, в следващата голяма цел - "кралското" бяло за Килиан.

В едно от редките си интервюта - първо от пет години всъщност, Ламари говори пред "Льо Паризиен" преди дни по темата за бъдещето на нейното момче.

"Преди две години ситуацията бе следната. Килиан искаше Реал, но призна, че обича твърде много ПСЖ. Баща му искаше да остане, а аз и счетоводителя на екипа ни - да отиде в Мадрид. Имахме разногласия, но в края той се наклони към татко си и това бе решението. Не съм сигурна, че този път ще е така", казва пред изданието майката на Килиан.

Изглежда няма да е. Двамата с Вилфрид са разделени, вече не живеят заедно. Футболистът живее с приятелката си в другия край на Париж, общува с родителите си основно по телефона. Влиянието на бащата е отслабнало, твърдят френските медии. А майката е "дяволски труден характер", казват пред тях близки на семейството. Нейното решение е ясно, а на нейна страна е основната движеща сила, която дотук не е подвеждала Мбапе в кариерата му - адвокатката Делфин Вехрейден.

Тези две дами, както и счетоводителят на екип, са хората, които съветват играча да напусне ПСЖ и да отвори нова глава след 12 месеца. Таткото продължава да настоява, че Килиан трябва да остане в Париж, да се превърне в мит там, където е тръгнал за живота и футбола. Парите няма да са по-малко, трофеите и рекордите са гарантиран, а хората в града ще го обожават. Той е "тяхно момче" все пак.

Реал остава абсолютен приоритет за "другата страна" и се оформя семейна война. 24-годишният играч за момента изглежда се е изолирал от нея, но твърденията във Франция са, че наклонът вече е в посока мнението на майката. И преследването на детската мечта - а тя е облечено в бялото на най-успешния клуб в Европа.

Снимка: Getty Images