Джани Инфантино, президентът на ФИФА, даде удивителна и необяснима пресконференция, оставила без думи репортерите в Доха.

Препълнената зала с представители на медиите от цял свят чакаше традиционната изява на първия човек във футбола ден, преди да бъде открит Мондиал 2022. Той, разбира се, е най-спорният и дискутиран в историята.

"Днес аз имам много силни чувства - започна Инфантино, без да чака въпроси. - Аз днес се чувствам катарец. Чувствам се арабин. Чувствам се африканец. Чувствам се гей, човек с недъзи, както и се чувствам онеправдан гастербайтер. Това съм аз днес."

След това шефът на ФИФА, заобиколен от мълчание и пълен смут сред журналистите, продължи монолога си:

"Аз съм европеец. Преди даваме морални уроци, ние трябва да се извиняваме през следващите поне 3000 години за това, което сме направили по света в последните 3000 години. Ако наистина Европа се интересуваше от съдбата на тези хора, има възможност да се създадат канали, юридически и технически, по които те да могат да работят в Европа. Така направи Катар и ето - те работят тук. Дайте им бъдеще, надежда.

Имам затруднения да си обясня и да разбера всички тези критики. Първа трябва добре да се образоваме и подготвим, за да можем да помогнем на тези хора. Нещата може и да не са перфектни, но всяка една реформа отнема време.

Този едностранчив урок по морал, който слушам, е лицемерие. Защо никой не казва нищо за това как се развиват нещата тук, какъв прогрес и разлика има спрямо 2016-а, например!?

Това ще бъде най-доброто световно първенство в историята и Катар е напълно готов. Не защитавам страната, защитавам футбола."

След което Инфантино, най-после осъзнал ефекта, който речта му произвежда върху репортерите, смекчи тона.

"Естествено, че не съм нито катарец, нито арабин, нито африканец, нито гей, нито човек с недъг, нито пък съм работник - емигрант. Просто се чувствам като такъв в момента."

Мондиал 2022 започва в неделя в Доха с мача Катар - Еквадор, от 18 часа българско време.