Президентът на ФИФА Джани Инфантино очевидно освен дълбоко загрижен за футбола човек е и такъв, който отлично управлява бизнес делата си и банковите си сметки.

Френското издание "Льо Монд" разкри днес, че швейцарецът е успял да издейства личен бонус за себе си, гласуван и от комисия в организацията му, който да му бъде изплатен за отличната организация на Мондиал 2022 в Катар.

Сумата е около 1.6 милиона евро, като 600 000 евро вече са преведени на президента на ФИФА, а останалите ще влязат на още две вноски до лятото.

За сравнение, Джани си гласува и преведе от парите на световната футболна централа 840 000 евро премия за Мондиал 2018 в Русия. И там - като хонорар за отличната организация. Разбира се, това не са малко пари, но си струва да добавим и публикуваната вече официално заплата на президента на световната игра.

Инфантино прибира точно по 1 969 000 евро годишно. С бонуса за Мондиала, вписан към финансовата 2022-ра, той е декларирал годишен доход от 3.62 милиона евро пред данъчните власти.

Това е и последната година, в която Инфантино ще плаща таксите си в родната Швейцария, след като официално се мести да живее в Катар със семейството си. Това вече е факт, но чисто документално ще е оформено от новата 2023-а.

Бонуси са взели и най-доверените хора, с които босът се е обградил по върховете на футболната централа. Фатма Самура, генерален секретар, заел поста по личното настояване на Инфантино през 2018-а, е прибрала премия от 606 000 евро за Мондиала. Това е втората най-голяма сума след тази, влязла по сметките на шефа.

"Льо Монд" разкрива, позовавайки се на източник от ФИФА, че още при идването му на поста през 2016-а, той е събрал администрацията, както и е говорил през членове на Изпълкома, че заплащането като за шеф на световния футбол е "оскърбително".

Неофициално Сеп Блатер, когото Инфантино наследи, е взимал по около 50 000 евро месечно - 600 000 евро годишно. Това означава, че заплатата е утроена за настоящия първи човек в световния футбол.