Джани Инфантино откри Мондиал 2022 с една от най-странните речи на пресконференция, които се помнят във футбола. Президентът на ФИФА страстно застана "на амбразурата" срещу критиките по посока на домакинството на Катар и рече:

"Днес аз имам много силни чувства. Днес се чувствам катарец. Чувствам се арабин. Чувствам се африканец. Чувствам се гей, човек с недъзи, както и се чувствам онеправдан гастербайтер. Това съм аз днес."

Разбира се, ясно е какво опита да каже първият човек във футбола. Друг е въпросът дали успя да предаде посланието си най-разбираемо и така, че да постигне търсения ефект. Повечето реакции бяха на недоумение.

За останалите неща няма как да знаем, но това, че Инфантино е катарец и арабин, вече не изглежда толкова далеч от истината. Особено след разкритията от последната седмица, че вече е гражданин на тази държава и си е купил луксозен дом в покрайнините на Доха, където се е преместил да живее със семейството си за постоянно.

Покупката на къщата е станала миналата есен, някъде в края на 2021 г. От пролетта семейство Инфантино за първи път е изкарало месеци в имението, като през лятото отново е било в Европа. Но след септември отново е за постоянно в новия дом, където планира да остане.

Embed from Getty Images

Връзките на Джани с арабския свят са по-стари и вече са "в семейството". Той е женен за Лиина ал Ашкар, която е от Ливан и е работила в местната футболна федерация (именно така се запознава с бъдещия бос на играта в началото на века).

Имат четири деца, като две от тях имат и арабски имена, освен европейските, повлияни от италианския произход на швейцареца Джани: Шаниа Серена Инфантино, Сабрина Инфантино, Далиа Нора Инфантино, Алесиа Инфантино.

През годините на брака им, фамилията нерядко е изкарвала месеци в Ливан, в Саудитска Арабия, Оман или Бахрейн. В последно време няколко пъти заедно са посещавали Катар, като президентът на ФИФА ходеше на инспекции на страната-домакин на Мондиала поне по три пъти в годината.

И се оказва, че покрай работата е уреден и семейният въпрос.

Няма подробности на каква стойност е къщата, закупена край Доха, но френският "Ле Монд" и швейцарският "Суисинфо" потвърдиха информацията.

Досега за дом на семейство Инфантино се считаше къщата, наследена от родителите му, в Зюг (Швейцария). От месеци никой не го е виждал обаче там или в апартамента му в Цюрих, недалеч от щаб квартирата на ФИФА. През последната година президентът е почти изцяло в новия си дом в Близкия Изток.

Всичко това е просто лична история, разбира се, както и личен избор на човек, който очевидно има възможностите да го осъществи. Но на фона на 12 години обвинения около корупционни схеми, свързани с избора на Катар за домакин - а най-големият застъпник за този Мондиал в последните 6, откакто е на поста, е именно Инфантино, е меко казано смущаващо.