Александър Чеферин, президентът на УЕФА, се изказа и по темата с набиращата скорост офанзива от Саудитска Арабия за привличането на суперзвезди във футбола. Кристиано Роналдо, Карим Бензема, Нголо Канте, Рубен Невеш - те вече са в страната, а играчи като Калиду Кулибали и Хаким Зиеш са пред подпис с отбори от Рияд.

Словенецът Чеферин никога не е спестявал мнението си - както и по темата със Суперлигата, и с лудите пари, хвърляни от ПСЖ и Манчестър Сити, и по Финансовия феърплей.

И сега актуалната бе тази за Саудитска Арабия.

"Мисля, че това е грешка. И това е същата грешка, която правеха в Китай - коментира шефът на европейския футбол. - Кажете ми един играч, който е топ, топ ниво, в най-добрата си възраст, сега вървящ нагоре в кариерата си, който ще иска да отиде в Саудитска Арабия?

Има ли дори един такъв?

И защо смятам, че това е проблем - защото те трябва да инвестират в академиите си, а не в звезди с имена. Да привличат треньори, които да им помага в развиването на техните играчи.

Да, силните чуждестранни футболисти също са крачка, но не такива, които са в края на кариерата си. Тази система не работи за развиване на отбори и футбол.

Не ме притеснява от гледна точка на европейския футбол. Загубили сме Кристиано, Лео Меси и Бензема? Не, не - не сме ги загубили. Те все още играят футбол, но те са в края на пътя си на терена. А в края на кариерите си, някои играчи отиват на такива места.

Не е само за пари, макар парите да са големи. Те продължават да искат да печелят шампионати, купи, но в топ първенствата вече е трудно за тях. И места като това им дават възможности."