Шотландия не е потънала в скръб от отпадането на отбора по пътя към Мондиала по футбол, което дойде след 1:3 в полуфинален плейоф срещу Украйна в Глазгоу.

Домакините бяха фаворити в мача, но се оказаха напълно надиграни от гостите, за които вечерта бе особено емоционална на фона на събитията в родината им - които са, разбира се, далеч по-значими и важни от футболен мач.

Но явно именно този мач се оказа и отдушник на емоции, а и сцена играчите да покажат повече от това, което имат като потенциал. Нищо, че някои от тях не са играли официален мач от края на 2021-ва, когато за последно имаше двубои от вътрешното първенство на Украйна.

Още по-интересна е смесената откъм емоции реакция в Шотландия.

Вместо традиционните ударни заглавия, плачещи фенове и т.н. трагични първи страници, сякаш изкарани под индиго през годините за поредната драма с трагичен край на футболния терен за шотландския тим, този път подходът е друг.

"Слава на Украйна", пише "The Scotsman" в огромно заглавие, а снимката е не на тъгуващи местни звезди, а на украинските футболисти, които триумфират.

"Разочарование за шотландците, но светът празнува победата на украинците в сянката на войната", пише изданието.

Селекционерът Стив Кларк не бе в настроение да говори за неща, които принципно не са свързани с футбола.

"Разочаровани сме, чакахме дълго този мач и имахме големи надежди - каза той. - Аз, щабът, но най-вече играчите, сме много, много разочаровани. Ще ни трябва време да го преодолеем. Естествено, пак ще се върнем, пак ще "яхнем коня" и ще търсим следващата цел. Но тази вечер бе пропусната голяма възможност."

В неделя украинците гостуват на Уелс в Кардиф и с победа ще отидат на световното първенство. Великобритания се готвеше за пореден епизод от битката на местните шотландци и уелсци, но той няма да се състои.

Легендата на Шотландия Греъм Сунес пък директно предложи украинският отбор да бъде пратен на Мондиала без игра, независимо от резултата в Кардиф. Той го направи в студиото около снощния двубой на "Хемпдън Парк".